Det är på radikalfeministiska sidan ”Gardet” som redaktörer och Cissi Wallin menar att ”cis” är ett påhittat begrepp som skapats av transaktivister för att underminera kvinnor. I deras kommentarsfält på Instagram skriver de även att ”transkvinnor är män”.

Vidare menar de att ”transrörelsen är misogyn, omdefinierar ord så att det passar dess agenda, ljuger om forskning och jämför homosexualitet med psykiatriska diagnoser vilket gör den homofob”.

Meningen med deras inlägg på Instagram och på deras hemsida är att diskutera könsroller och vad kön är, samtidigt är de tydliga med att Gardets radikalfeminister och transrättsaktivister inte kommer mötas i uppfattningarna om vad kön är. Enligt inlägget menar de att transrättsaktivister är av åsikten att kön är en känsla, medans radikalfeminister menar att kön är ett biologiskt faktum.

Gardet är tydliga med de tycker att transrättsaktivisternas retorik är kvinnofientlig och antifeministisk och menar att de själva utgår från vetenskaplig fakta.

Cissi Wallin fick tidigare i år kritik för att ha varit transfobisk i en krönika i Expressen. Något som Kim Nilsson och Maria Hansson svarade på i en debattartikel i QX.

Möts av kritik från en annan falang av Gardet

Gardet Göteborg har lagt upp på sin Instagram att de tar avstånd från de inlägg som gjort på Gardets hemsida med motiveringen:
”Vi vill förtydliga att vi är en fristående organisation och att vi enbart står för våra egna publikationer”.

De menar att Gardet inte representerar dem, och att de inte representerar Gardet. I kommentarsfältet hyllas Gardet Gbg för sitt ställningstagande.