Gruppen Unit, som beskriver sig själva som ”ett nätverk av journalister som för talan för de marginaliserade människorna i länderna som är post-Sovjet stater”, lade under lördagen ut ett inlägg på Twitter där de skrev att hbtq-aktivisten Vika Biran har arresterats. Detta i samband med att Vikan protesterade i huvudstaden Minsk.

Unit skrev att Biran blev bortförd av ”auktoriteter” till en polisstation och sedan förflyttades till fängelset Okrestina i Minsk. På måndagen rapporterade Unit att Biran dömts till 15 dagars fängelse för att ha ”organiserat och genomfört stora event”. Unit säger till Washington Blade att hon ska vara oskadd.
Biran erkände aldrig sitt brott och ska överklaga.

När det blev klart att Lukasjenko skulle sitta kvar som president flög Biran från Berlin till Minsk för att delta i protesterna i sitt hemland. Beslutet fattade hon när hon såg att flera av hennes vänner arresterades och attackerades av polis.

Biran sa till Washington Blade den 17 augusti att hon genom att vara med och protestera känner hopp för Belarus framtid.