I juni 2019 röstade den europeiska kommittén(EOC) enhälligt igenom att Europeiska spelen 2023 ska hållas i Polen, närmare bestämt Krakow och den Malopolska regionen, även känt som Lillpolen. Ett problem har dock uppstått sedan det röstades igenom, den Malopolska regionen har till större delen blivit en ”hbtq-fri zon”.

Detta uppmärksammar nu EU-parlamentsgruppen LGTBI Intergroup som jobbar för hbtq-rättigheter inom EU i ett öppet brev som kritiserar EOC:s val. De menar att det är hyckleri att på EOC:s officiella hemsida skriva ”genom internationella mästerskap vill vi bygga broar, dela kunskap och skapa ett samband med hjälp av mångkultur”, samtidigt som man väljer att hålla spelen i en numera ”hbtq-fri zon”.

Nu vill Intergruppen att EOC ska kunna svara på hur de tänker skydda de atleter som definierar sig som hbtq från diskriminering.

De europeiska spelen 2023 kommer bli de tredje i ordningen att hållas. Krakow var den enda staden som lämnat in en fullständig ansökan om att få ordna spelen, och därför blev de också valda.