Sedan Qruiser bland sina sex språk lanserades på flera språk, har antalet aktiva användare stadigt ökat bland finskspråkiga användare. Idag finns 16 600 aktiva medlemmar i Finland med totalt nära 15 500 som använder sajten på finska.
På QX.se finns GayMap liksom Qruiser på totalt sex språk, däribland finska. Förar året knöts en fast medarbetare till förlaget för att utveckla närvaron i Finland och i förar veckan lanserades nyhets-bloggen QX.fi.
– Vi har sett att QX och Qruiser väckta allt större intresse även bland finskspråkiga i Finland, säger QX Förlagschef Jon Voss. När vi nu utökar vår finskspråkiga del så att Qruiser och GayMap får sällskap av en nyhetsblogg är vårt syfte att även den redaktionella delen av vår verksamhet skall röna stort intresse i Finland och bland finskspråkiga i Sverige.
QX.se har sedan länge varit en viktig informationskanal för svenskspråkiga i Finland, nu kommer en del av materialet på QX.se finnas även på bloggen QX.fi.
QX markandsmedarbetare i Helsingfors, Sami Montell har sedan förra året arbeta med att knyta upp smarabeten och sälja annonser. QX Förlag har under 2011 bland annat varit mediapartner till Helsinki Pride och finlandssvenska Regnbågshelgen liksom till Mr Gay Finland-tävlingen. Under våren gör Qruiser killfester en gång i månaden tillsammans med klubben dtm som öppnat i nya lokaler mitt i stan.
– Det har varit kul att jobba för QX här i Finland, säger Sami Montell. Men det är också mycket jobbigt. Vi har nuförtiden mycket bögkultur här men det är ändå mycket mer underground än i Sverige. Det tar tid att få upp kontakten med alla och berätta om det QX nu är.
Montell konstaterar att bloggen QX.fi på bara två veckor blivit den mest besökta bloggen på finskspråkiga Qruiser.
– Reaktionerna har varit mycket positiva och nyfikna, säger han. Jag tror vi mycket snart kommer få mycket att göra för att skriva tillräckligt med artiklar för QX.fi!
– Som försäljningschef är jag mycket glad att hela ”triangeln” är nu färdigt så att vi kan få full fart på finska också: QX, Qruiser, Gay Map. Finska HBT-människor behöver en media vi kan kalla vår egen. Företagarna är intresserad av den modern stämpel HBT-media kan ge. Jag tror vi har en bra chans att göra nånting stort och vara med på de sista stegen som HBT-människor behöver på vägen mot jämlikhet.
Sami Montell är även en välkänd DJ i Helsingfors liksom på Finlands gayscen och har länge varit drivande i en rad hbt-projekt.
– Jag har inte varit nån gay-aktivist, men jag är en idealist som tror att vi alla bara människor. Vi har nu fått upp en bra fart i Finland och jag ska inte stoppa innan vi har första Gay Galan här! Och även då handlar det bara om att stanna upp för lite semester!
Att QX och Qruiser väcker ökat intresse i Finland märks tydligt inte bara genom att medlemsantalet stadigt ökar på Qruiser utan även i användningen och besöken på GayMap och intresset att börja använda QX Förlags kommunikationskanaler från finska hbt-aktörer.
– Att etablera egen verksamhet eller utveckla samarbeten med redan existerande aktörer i våra grannländer är viktigt för oss, säger Jon Voss. Även om vi är olika länder med olika språk, tradition och kultur så står vi varandra mycket nära och det finns absolut mer som för oss samman är skiljer oss åt. Ett nordiska tänkande kan leda till en marknad på över 25 miljoner invånare snarare än åtta separata. Att QX nu satsar på Finland känns logiskt såväl utifrån det faktum att vi redan är så pass stora i landet och naturligtvis med de självklara kopplingar och relationer som finns mellan medborgarna i våra länder.
– Vi siktar på att QX.fi skall utvecklas och växa till mer utbyggd webbplats med tiden, avslutar Voss.


Sami Montell

QX.fi kommer du till genom den webb-adressen till blog.qruiser.com/qx.fi

Sami Montell

Qruiser, bloggarna och Gaymap kommer man automatiskt till de finskspråkiga delarna om man har finska som inställning i sina webbläsare. Annars kan man klicka på den finska flaggan som syns uppe i de högra hörnen (vänstra på bloggsidan) på respektive plats.

Annonsinfo på finska/Webb-hinnasto Suomi