I april i våras kom två män till Göteborgs centralstation med tåg och gick hand i hand mot Nordstan för att handla.

På väg dit passerade de tre män i 20-årsåldern som reagerade på att de två gick hand i hand. Enligt domen skall en av de tre männen ha vänt sig om och på arabiska fällt nedsättande kommentarer. En av de två männen som höll varandra i hand är själv arabiskspråkig och förstod kränkningen. Enligt honom skall frågan ha varit ”om hans mamma skulle vara glad om hon såg dem hålla varandra i handen”, vilket uppfattades som mycket kränkande.

Efter en kort diskussion riktar en annan av de tre männen ett boxarslag och slagsmål utbryter.

Vid rättegången uppger mannen som slog det inledande slaget att han blivit provocerad då hans heder ifrågasatts. De tre männen nekar till att misshandeln och kränkningen skedde på grund av offrens sexuella läggning. Däremot anser tingsrätten, med stöd av en videoinspelning och vittnesmål, att de tre männen kränkt paret baserat på just deras sexuella läggning.

Domen tar även hänsyn till hatbrottmotivet och att händelsen för de två männen skapat en stark känsla av otrygghet.

Mannen som fällde den första kommentaren döms till 3 månaders fängelse. Mannen som utdelade det första slaget döms till samhällstjänst 120 timmar och de tredje mannen döms till samhällstjänst i 100 timmar. De tre skall även betala skadestånd till de två männen. De tre männen har alla tidigare domar, huvudsakligen för narkotikabrott.