Det är Dagens Nyheter som under torsdagsmorgonen publicerat en stor granskning om Hamid Zafar, mest känd som Rektor Zafar. Mellan 2011 och 2015 har han skrivit nedsättande kommentarer om judar och homosexuella under pseudonym på nätet.

Hamid Zafar har bland annat blivit utsedd till Årets svensk 2018 av tidningen Fokus, 2019 sommarpratade han i Sveriges Radio och det året blev han även oberoende expert i Moderaternas integrationskommission.
Tidigare i år meddelades det att han blivit uttagen som en deltagare i det populära programmet På Spåret.

Enligt de uppgifter som DN publicerat har Hamid Zafar använt sig av pseudonymen ”Mikael Hakim” på Twitter. Kontot stängdes ner efter att DN kontaktat Zafar. Han har använt samma namn på en blogg där han mellan 2011 och 2013 främst skrivit om samhälls- och religionsfrågor samt kritiserat den fundamentalistiska wahhabismen.
Men han har också skrivit om judar och homosexuella.

Fördömer ”sodomi”

På bloggen publicerar han ett inlägg i januari 2013 om att ”Svenska kyrkan sjunker djupare ner i hbtq-träsket”. Där citerar han också Paulus brev i bibeln som fördömer ”sodomi” och han raljerar över ”queerbibeln” och en altartavla för homosexuella.
”Inget är ju heligt längre i Svenska Kyrkan”, skriver han. Zafar har en bakgrund som gymnasielärare i historia och religionskunskap.

2015 återkommer han till sina åsikter om hbtq. I en konversation på Twitter skriver han ”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”. Då jobbar han som biträdande rektor.
I samma konversation skriver han också: ”Vad säger din herre om att välsigna sodomiter i hans kyrka?”

Hamid Zafar har svarat DN

Hamid Zafar svarar DN att inläggen som skrevs mellan 2011-2015 var under under period i hans liv då han var ung och sökande. Enligt honom blev han starkt påverkad av USA:s invasion av Afghanistan 2001, Irak 2003 och den arabiska våren 2011.

– Detta var en omvälvande period där jag upplevde en frustration över hur starka stater slog ner på de svaga, säger han till tidningen.

Han säger att han tagit avstånd från de åsikterna idag. När han får frågan om han tror att det är många andra rektorer som uttryckt åsikter om ”sioniståsnor”, ”sionisthundar” och sodomiter i kyrkan, menar han att rektorer inte är en upphöjd yrkeskategori som är immun mot den typen av åsikter.

Han menar också att rent statistiskt borde det finnas rektorer och lärare som sympatiserar med Nordiska motståndsrörelsen.

– Den som är fri från synd är välkommen att kasta den första stenen.

QX söker Hamid Zafar för en kommentar.