Moderaterna i Hörby väljer nu att backa från beslutet om en ny flaggpolicy, som skulle resultera i att bland annat prideflaggan inte längre kommer hissas. Igår uppmärksammades beslutet som klubbades igenom av Hörbys kommunstyrelse i måndags. Men nu kritiserar skånemoderaten Lars-Ingvar Ljungman beslutet och tar avstånd från det.

– Jag förutsätter att Moderaterna tänker om och tar ett annat beslut när frågan kommer till fullmäktige, sa Lars-Ingvar Ljungman till SVT Nyheter tidigt på onsdagskvällen.

Han fortsätter.

– För väldigt många människor symboliserar regnbågsflaggan frihet att leva som man själv vill, utan att behöva rätta sig efter kultur eller religion. Det är olyckligt att man i Hörby nu valt en ny flaggpolicy.

Ändrar sig

”Vi som företräder Moderaterna i Hörby står helhjärtat bakom partiets värderingar. Ärendet har gällt vilka principer som ska gälla för kommunens flaggning. Vår avsikt har aldrig varit att stoppa användningen av regnbågsflaggan. Därför backar vi från det beslutet, och kommer inte rösta för förslaget i kommunfullmäktige”, skriver Moderaterna i Hörby på Facebook, vilket Skånska Dagbladet uppmärksammat.

I och med det kommer Sverigedemokraterna och SPI Välfärden högst troligen förlora när kommunen ska rösta om ny flaggpolicy i kommunfullmäktige.