”Det kommer bli upplopp – var och hur beror dock på vem som vinner”


Anders Lindström, New York.
Hur är stämningen inför kvällens val?
– Just nu ser vi tyvärr den absolut värsta sidan av Amerika. Covid, högsta arbetslösheten någonsin, Amy Coney Barrett samt den fruktansvärda polisbrutalitet som föregick Black Lives Matter. Allt hat de senaste månaderna har skapat det mest splittrade valet någonsin. Jag har slutat titta på nyheterna på TV för det är så extremt over-the-top vare sig det är CNN, Fox News eller något däremellan. Jag vågar tyvärr inte lite på någon av dem längre, så håller mig främst till BBC. Debatterna inför valet har varit sorgligt patetiska, inget man någonsin skulle se i Sverige. Det farliga är att så många som röstar tror på allt de läser och hör, och Trump och hans team är extremt duktiga på att säga saker som inte är sant, och så många tror honom, vad han än säger.
Hur ska du följa det?
– Jag kommer ha en minivalvaka med två kompisar. Vi blir två utlänningar som inte kan rösta, och så en amerikansk kompis.
Är du nervös för hur det ska gå?
– Extremt! Det kommer bli upplopp – var och hur beror dock på vem som vinner.
Hur tror du att det går?
– Helt ärligt vågar jag inte ens gissa. Självklart hoppas jag på Biden, men jag trodde även att Hillary skulle vinna för fyra år sedan. Denna gång vågar jag inte lita på alla undersökningar. Jag tror dock inte vi kommer veta på tisdag, eller kanske ens onsdag eller torsdag, med tanke på alla som har förhandsröstat och det kommer ta lång tid att räkna alla de röster. Är dock mest rädd för att Trump kommer tweeta att han har vunnit innan röstningen ens är över. Då blir det kaos!
Har du märkt nån skillnad på New York idag och för fyra år sedan innan Trump blev president?
– New York är nog den stad där det märkts minst, för New York är väldigt annorlunda jämfört med resten av USA. Men i år har vi definitivt sett negativa resultat även här, speciellt med tanke på all rasism och hat som har tyvärr blivit ännu mer synlig och nästan accepterad inom vissa grupper, och det är allt på grund av Trump.
Vad tror du händer om Trump förlorar?
– Det kommer bli uppror och upplopp i flera stater, och många, väldigt många kommer vägra tro att han har förlorat.
…och om han vinner och får sitta i fyra år till?
– Jag är rädd för att det blir en ännu mer hatisk situation generellt, vare sig det är rasism, eller hat mellan demokrater eller republikaner. Det kommer bli ett ännu mer konservativt land, med lagar kring både abort och samkönade äktenskap som riskeras att ändras, vilket ju är helt bisarrt år 2020/2021. Tillgång till sjukvård kommer försämras, trots alla löften om hur den ska förbättrats, men inget har blivit bättre på den fronten under dessa fyra år, det finns inte ens en plan. Det kommer vara tuffare tag mot immigration, etc., inget positivt. Och det finns en risk för ännu fler extremt konservativa medlemmar i högsta domstolen.

”Hat och homofobiska attacker, såväl fysiska som verbala har ökat igen”

Maria Mähl, New York.
Hur är stämningen inför kvällens val?
– Stämningen är orolig rent allmänt i samhället, rekord i förtidsröstning i flera stater visar på att det blir ett stort deltagande men det är svårt att säga vem det gynnar. Biden leder stort i nationella mätningar men det spelar egentligen ingen roll då USA inte har ett majoritetssystem som i Sverige, utan ett ‘electoral college’ och det är vissa delstaters tilldelning av mandat som avgör. I de viktigaste staterna, så kallade swing states, har det sett bra ut för Biden men ingen vågar lita på opinionsundersökningarna då de hade så otroligt fel förra valet 2016 då Trump överraskande vann.
Hur ska du följa det?
– Jag följer uppdateringar varje dag och förra gången var jag på Hillarys valvaka, som ju blev ett stort antiklimax. I år, på grund av Covid  kommer det inte bli några stora valvakor. Vi är en liten grupp som nervöst följer de viktiga staternas utveckling under kvällen.
Är du nervös för hur det ska gå?
– Ja, det är nervöst eftersom Trump spurtat mycket bra i sitt kampanjande liksom förra valet. Biden leder i opinionsundersökningarna men de hade otroligt fel förra gången. Det har kommit olika rapporter om att Trump kommer att bestrida valet så det är inte säkert att vi vet ens i slutet av veckan vem som vunnit. Jag tror dock att Biden vinner i slutändan. Inte för att Biden är en fantastisk kandidat, utan för att folk har fått nog av den nuvarande administrationen.
– Något som jag tycker sammanfattar utvecklingen i USA under Trumps fyra år var en incidient i Texas nyligen där en kampanjbuss för Biden försökte prejas av vägen av ett par Trumpanhängare i pickuptrucks. De fick ett positivt tweet av president Trump. Det är en skrämmande utveckling!
– Även den mer liberala staden New York har påverkats av att USA blivit mer polariserat. Hat och homofobiska attacker, såväl fysiska som verbala har ökat igen. Med utnämningen av den senaste domaren i Högsta Domstolen som Trump-administrationen pressade igenom, istället för att fokusera på ett stimuleringspaket för hela landet på grund av Covid, så har HD fått en extremt högerkonservativ, religiös domare, vilket kan komma att påverka samkönade äktenskap, HBTQ-rättigheter och abortfrågan. Oavsett vem som vinner valet.
– NYC har blivit starkt påverkat av kravaller i samband med skjutningar av svarta amerikaner. Polisen och FBI rustar för oroligheter i samband med valet och varuhusen spikar igen skyltfönster. Det är surrealistiskt, men inte oväntat, då situationen är liknande i många andra amerikanska städer.

”Hela landet är djupt splittrat, mer än för fyra år sedan”

Fredrik Malmberg, Los Angeles.
Hur är stämningen inför kvällens val?
– Hela landet är ganska utmattade. Det har varit en oerhört intensiv kampanj. Folk står i kö i timtal för att lägga sin röst, det är en sammanbiten känsla på bägge sidor.
Hur ska du följa det?
– Jag och min man Joakim bänkar oss framför CNN och John Kings bildvägg. Eftersom vi bor i Kalifornien ligger vi tre timmar efter östkusten där ju slaget i princip avgörs.
Är du nervös för hur det ska gå?
– Ja efter förra valets kalldusch vågar man inte ta ut något i förskott.
Hur tror du att det går?
– Jag tror att Biden vinner och jag tror att det är chans att Demokraterna tar majoritet i Senaten också. Men det kan bli en utdragen process med fula knep att räkna alla röster.
Har du märkt nån skillnad på Los Angeles idag och för fyra år sedan innan Trump blev president?
– Hela landet är djupt splittrat, mer än för fyra år sedan. Här i Los Angeles har oppositionen mot Trump och administrationen utbytts till ett utbrett hat, känns det som. På landsbygden och bland många religiösa är det tvärtom, de ser Trump som en räddare, och Biden som en politisk relik.
Vad tror du händer om Trump förlorar?
– Då blir det många champagneflaskor som knäcks över hela landet, efter ett djupt andetag av lättnad. Sedan i baksmällans dunkel måste Biden börja städa upp oredan och försöka ena folket.
Och om han vinner och får sitta i fyra år till?
– Det blir stora protester. Jag tror det finns en fara i att hans retorik då blir validerad och faktisk kommer leda till våld. Många butiker här har bommat igen sina skyltfönster i fall det blir våldsamma dagar framöver.

”Inte säkert jag stannar kvar här om det blir fyra år till med Trump”

Johan Esbjörnsson, New York.
Hur är stämningen inför kvällens val?
– Det är en nervös stämning här i stan, speciellt efter hur jämnt det var förra valet och vi trodde med all säkerhet att Hillary skulle ta hem segern. NY State är ju en stat där övervägande majoritet röstar demokratiskt så alla är väldigt involverade att Biden skall vinna.
Hur ska du följa det?
– Blir det ett jämnt val så är det ju inte säkert vi får veta vem som vunnit på tisdag men jag och min man Julio har tänkt att se valvakan här hemma hos oss Upper East Side.
Är du nervös för hur det ska gå?
– Ja, absolut! Det har varit fyra långa år med Trump som president så är väl  nervös att han skall vinna. Det svara väl även på nästa fråga om vem jag tror och vill ska vinna vilket självklart är Biden.
Har du märkt nån skillnad på New York idag och för fyra år sedan innan Trump blev president?
– Jag flyttade hit efter att Trump blev president så har inte något att jämföra med, men som jag nämnde tidigare så är NY State övervägande demokratisk och likaså vår guvernör. Det är sällan man springer på en republikan här i stan.
Vad händer om Trump förlorar tror du?
– Först och främst så hoppas jag att han accepterar en förlust och inte tar detta vidare. Jag tror folk är rädda för vad som kommer skall om Trump förlorar och jag vet många lägenhetskomplex som nästa vecka trappar upp säkerheten med extra säkerhetspersonal. Vi bor precis vid Gracie Mansion där borgmästaren Bill De Blasio bor och vi ser redan nu att de stängt ned vårat område med polis och barrikader.
Och vad händer om han vinner och får sitta i fyra år till?
– Jag varken har tänkt – eller vill tänka – på fyra år till med Trump som president. Då är det inte säkert att jag stannar kvar här!