Valresultatet är fortsatt mycket oklart, även om Donald Trump mer eller mindre redan utropat sig som president. Allt kommer avgöras i de sista delstaterna Georgia, Michigan, Wisconsin och Pennsylvania. En stor bidragande faktor till att resultatet kommer dröja är de miljontals poströster som ska räknas.
I skrivande stund leder Trump i sex av återstående sju stater som ännu inte räknats, vilket gör att det ser mörkt ut för Joe Biden.

Men det finns andra resultat som blivit markörer på hbtq-kartan. Valet i senaten kan fortsatt komma att dröja flera dagar, men det står redan nu klart att Sarah McBride blir historisk, då hon blir den första transpersonen att vinna en plats i en delstatssenat.
Det är nämligen så att samtidigt som amerikanarna röstar i presidentvalet, röstar man även för platser i senaten och i representanthuset.

NBC News rapporterar att McBride tog hem vinsten i delstaten Delaweare.

”Jag hoppas kvällen visar en ung transperson att vår demokrati är stor nog för dem också”, skriver Sarah McBride efter segern. McBride blir därmed den transpersonen med högst politisk position någonsin i USA.

HBTQ-framgång även i New York

I New York valdes två svarta gaykillar in i Kongressen, Mondaire Jones och Ritchie Torres vilket också ses som ett stort framsteg. Både för hbtq, men inte minst för alla rasifierade. Vinsten var däremot inte oväntat, då deras områden är kända för att alltid vinnas av demokrater.

”Att växa upp svart och gay, kunde jag aldrig föreställa att någon som jag skulle kunna ställa upp i ett val för kongressen, ännu mindre vinna”, säger Jones.

Annise Parker, VD för LGBTQ Victory found, säger i ett uttalande att genom vinsten har Jones och Torres ”krossat regnbågsglastak och kommer ta med sig unika perspektiv baserade på livserfarenheter som aldrig tidigare representerats i kongressen”.