Hets mot folkgrupp-lagen som skyddar homosexuella män och kvinnor infördes 1981, men nu har den alltså uppdaterats efter en omröstning i norska riksdagen. Nu skyddas även transpersoner och bisexuella.
Om man döms för hets mot folkgrupp i Norge är straffet upp emot ett års fängelse om det sker i privata sammanhang, men upp till tre år om det görs på offentliga plats.

– Jag är väldigt lättad, för att(på grund av bristande skydd i lagen) detta har varit något väldigt jobbigt för transpersoner under många, många år, säger Birna Rorslett, vice ordförande i Föreningen för transpersoner i Norge.

Norge är ett av de mest progressiva länderna i Europa när det kommer till hbtq. Där har man bland annat möjlighet som transperson att ändra juridiskt kön utan någon medicinsk process. Men homofoba hatbrott har ökat senaste tiden, enligt hbtq-organisationen ILGA-Europe.

Justitieminister Monica Maeland, uttalar till Thomson Reuters Foundation via mejl att transpersoner är extra utsatta för diskriminering, våld och trakasserier.

”Det är en nödvändighet att det skydd som finns mot diskriminering i lagen, är tillgängligt för att anpassas i verkliga situationer”.