Runtom i Europa ser vi högerextrema auktoritära partier inskränka mänskliga rättigheter. Det började som ett ifrågasättande av hbtqi-rörelser, sen förbjöds prideparader och till sist började rättigheter, som så många kämpat för under lång tid, dras tillbaka.

Om någon nu trott att Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra borde det under den senaste tiden blivit mer tydligt att så inte är fallet. Vi ser nämligen exakt samma mönster i Sverige som i resten av Europa. Det började med ifrågasättande av Prideparader och i bland annat Sölvesborg och Hörby har de beslutat att inte längre hissa regnbågsflaggan. Alla varningsklockor ringer högt!

Nu har de även lyft frågan i Region Stockholm i ett förslag om att regnbågsflaggan inte ska hissas under Stockholm Pride. Sverigedemokraterna likställer kommunens prideflaggande med att hissa en partiflagga. De kallar sitt förslag för neutral flaggpolicy och säger att de inte vill att kommunen ska ge fördel åt någon politisk rörelse. Vi ser samma retorik i Polen, där högerextrema har deklarerat att en tredjedel av kommunerna nu är fria från, vad de själva kallar, hbtq-ideologi.

Tröttsamt att behöva återupprepa detta, men uppenbarligen har det inte gått fram: hbtqi-personer är inte politik. Ingen människa är en ideologi. Att hissa en regnbågsflagga handlar inte om att ta ställning för ett enskilt event eller ett politiskt parti. Pride är en rörelse för stolthet och acceptans. Det borde vara en självklarhet att alla människors ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter, oavsett om en är hbtqi-person eller ej. Men för Sverigedemokraterna är detta tydligen något politiskt de inte vill stötta.

Gå inte på Sverigedemokraternas retorik om att deras förslag är neutralt. Det finns ingenting neutralt i att förbjuda en flagga. Vi ska aldrig kalla förtryck för neutralt eller normalisera ojämlikhet som någon naturlag. Deras förslag är ett ställningstagande. Sverigedemokraterna kan kalla det för en flaggpolicy, men i praktiken är det precis samma hbtqi-fientliga politik vi alltid har sett ifrån dem. Vad som händer i resten av Europa kan vi ju sen ta som facit på hur illa det kan bli.

Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Ändå ser vi hur partier samarbetar med dem eller går i tankarna om att öppna upp för deras stöd. Sverigedemokraterna hade aldrig kunnat få igenom sin så kallade flaggpolicy i Sölvesborg om inte deras vänner i Moderater och Kristdemokrater också röstat för den. Sluta normalisera de som vill förtrycka andra.