Fredrick Federley, en av de mest framstående EU-parlamentarikerna för Centerpartiet, väljer att lämna politiken. Detta skriver han i ett inlägg på sin Facebook. Via Fredricks presschef får QX reda på att han ska sjukskrivas.

”I Europaparlamentet är det är möjligt att be om att ursäktas från närvaro vid plenarsammanträden, med hänvisning till exempelvis sjukdom. Detta beviljas av talmannen, efter uppvisade läkarintyg. Ett sådant önskemål har lämnats till parlamentets talman. Han kommer tillbaka till sina uppdrag när hans mående är bra igen.” skriver pressansvarig för Fredrick Federley till QX.

Anledningen är att han ska ha mått dåligt under en längre tid och brutit kontakten med en närstående som har begått grova allvarliga brott. Brotten begicks från sommaren 2013 och fram till januari 2014 enligt Expressen som tagit del av domen.

”Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar.” skriver han på sin Facebook.

På grund av att han mår dåligt kan han heller inte fokusera på politiken skriver han, men att han har fått stöd av vården och träffat en psykolog.

”Jag har därför fått stöd av vården och träffat en psykolog som har konstaterat att jag inte är arbetsför, att jag helt enkelt har gått in i en vägg. Mitt fokus nu kommer ligga på att återhämta mig, koppla bort politiken och för att kunna komma tillbaka hel och med nya krafter längre fram.”

Fredrick är just nu aktuell i SVT:s program Bryssel Calling om svenska EU-parlamentariker i Bryssel.

Fredricks presschef har hänvisat till Fredricks Facebookinlägg vid frågor vad gäller fallet och hans välmående.