Erika Hilton har valts in i kommunfullmäktige i Sydamerikas största stad São Paulo. Som första svarta transkvinna att göra detta, blir hon historisk.

– Jag är ett svar på den konservativa, fascistiska politik som Bolsonaro driver. Han är livrädd för mig. Bara min kropp får honom att skaka, säger Erika Hilton till DN.

Erika Hilton blev utslängd av sin familj när hon var 14 år och kom ut som transsexuell. Hennes mamma var djupt troende och pastorn i hennes församling menade att Erika hade blivit besatt av en demon. En demon som måste drivas ut.

Erika Hilton hamnade på gatan, prostituerade sig och var i ett skadligt medberoendeförhållande. Hon bodde på gatan i sex år, men sen insåg mamman att hon gjort fel och de försonades. Då valde Erika att börja studera pedagogik på universitet och tog plats långt fram i ledet i kampen om transrättigheter. När hon var 22 år kontaktade det radikala vänsterpartiet PSOL – Socialist och frihetspartiet – henne. Nu fem år senare är hon historisk.

– Bolsonaro tycker säkert att jag är en hemsk, äcklig rebell. Att jag borde prostituera mig i ett gatuhörn. Men nu är jag här – i Brasiliens största stad – med flest röster som en kvinnlig politiker fått i landet.

Bolsonaro får allt mindre stöd

När Bolsonaro blev vald till Brasiliens president för två år sedan skedde många stora förändringar. Landet hotade att lämna både FN och Parisavtalet och gav stöd åt Polens och Ungerns högerkonservativa politik. Men sedan Donald Trump förlorade valet, har även Bolsonaros stöd börjat svikta.

Av de 45 borgmästarkandidater som Bolsonaro stödde i kommunvalen så förlorade 33. Hans son Carlos Bolsonaro, fick 15 000 färre röster än PSOL:s kandidat som fick flest röster.