I en ny rankning som organisationen ILGA-Europe(European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) gjort framkommer det att Polen är det EU-land som är värst för hbtq-personer.
Organisationen har rankat alla 49 länder i Europa baserat på lagar och policies som påverkar regnbågscommunityt. Kategorierna är bland annat jämställdhet, diskriminering, hatbrott, erkännande av juridiskt kön, plats i civilsamhället och asyl. Skalan sträcker sig från 0-100 procent.

Över de 49 länderna hamnar Polen på 42:a plats med ett betyg på låga 16 procent och blir därför det sämst rankade landet i EU.

Regnbågsfonden startar kampanj

Regnbågsfonden har valt att gå ut och stötta polska jurister som representerar hbtq-personer som drabbas i Polen. Juristerna arbetar obetalt och Regnbågsfondens kampanj är till för att stå för alla omkostnader. Det kan vara fall som rör misshandel och sexuellt våld, hbtq-personer som diskrimineras eller aktivister som gripits i samband med protester.

Per Sjödell, ordförande i Regnbågsfonden

– Regnbågsfonden har sedan starten 2014 aktivt jobbat med att stötta utsatta HBTQ personer runt om i världen genom lokala och ofta akuta hjälpinsatser. Det som sker i Polen just nu är både skrämmande och ytterst oroväckande eftersom grundläggande mänskliga rättigheter kränks i ett EU-land nära oss. Regnbågsfonden har idag initierat en kampanj specifikt för att hjälpa utsatta regnbågspersoner i Polen med juridiskt stöd. Varje krona gör skillnad så vi är ytterst tacksamma om alla som kan vill swisha ett bidrag, säger Regnbågsfondens styrelseordförande Per Sjödell.

Flera kända personer har gått ut och stöttat kampanjen på sina sociala medier, bland annat Sarah Dawn Finer, Edvin Törnblom, Mariette, Shima Niavarani, Anja Pärson, Pekka Heino, Sanna Bråding, Lars Wallin, Elsa Ekman, Peter Jöback, Andreas Lundstedt, Charlotte Perelli, Jessica Frej…

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Regnbågsfonden (@regnbagsfonden)