Chris och Henry Flanagan-Kane var det första gaymännen i England att ingå registrerat partnerskap 2005, men i samband med det hamnade de i ett juridiskt limbo, då Nordirland samtidigt ändrade lagarna kring samkönade äktenskap. De som redan hade registrerat sitt partnerskap, hade ingen möjlighet att i efterhand registrera det som äktenskap.

Men i måndags ändrades den lagen, och fler än 1300 samkönade par i Nordirland kan nu ändra från partnerskap till äktenskap. Chris och Henry var några av de första som valde att göra det. De har länge sett fram emot att få deras kärlek erkänd på ett jämställt vis.

– Kärlek är kärlek. Om du blir kär, vill du gifta dig och då ha samma rättigheter som heterosexuella. Men i Nordirland nekades vi ett giftermål som var jämlikt, säger Chris till BBC.

Paret valde att ha en giftermålsceremoni i Belfast City Hall och för de och alla andra samkönade par som befunnit sig i ett juridiskt limbo och nu vill ändra, kommer deras nya äktenskap gälla retroaktivt. För Chris och Henry innebär det att de kan fira sin 15-åriga bröllopsdag 19 december i år.

– Det har varit så många som kämpat i det dolda för att få igenom de här rättigheterna. Vi ber inte om något speciellt, vi vill bara ha samma mänskliga rättigheter som alla andra, säger Chris.