– Betänkandet klargör det som EU-parlamentet har känt till i över fyra år nu: samkönade par stöter på betydande hinder vid fri rörlighet, en av EU:s grundprinciper, säger den rumänska EU-parlamentarikern Adina-Ioana Vălean, föredragande i frågan.

– Om vi menar allvar med Europa, måste EU-kommissionen ta tag i den här situationen, liksom andra hinder som EU-medborgare möter när de utövar sina rättigheter, såsom överförandet av sociala förmåner mellan länder, ömsesidigt erkännande av examensbevis samt arvsskatt”, fortsätter Vălean.

Svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) instämmer:
– Medlemsstaterna måste kunna garantera att den fria rörligheten ska gälla alla EU-medborgare och deras familjemedlemmar, utan diskriminering på grund av sexuell läggning. Detta är en fråga som jag lyfter i varje sammanhang där det ges tillfälle, och ges det inte tillfälle så skapar jag det. Jag tänker upprepa detta krav tills det är så inpräntat hos alla att det blivit en självklarhet.

Även EU-kommissionen anser att de rättigheter som är knutna till EU-medborgarskapet utgör en av EU:s viktigaste pelare. Därför lanserade EU-kommissionen förra året idén om ett medborgarår. Varje år väljer EU nämligen ett särskilt tema kring vilket det hålls en rad evenemang på EU-nivå och i EU-länderna. Målsättningen är att öka allmänhetens medvetenhet inom ett visst område samt att påverka nationella politikers agenda.

Och det är framför allt den fria rörligheten som ligger folk varmt om hjärtat. År 2009 bodde ca 11,9 miljoner medborgare i ett annat EU-land än sitt eget. Antalet ökade till 12,3 miljoner år 2010. Men fler skulle kunna tänka sig att flytta utomlands om hindren var färre. EU-kommissionen ser därför det uppkommande medborgaråret som ett sätt förbättra EU-medborgarnas tillgång till information om deras rättigheter, inklusive deras rätt att resa till eller bosätta sig i ett annat EU-land.

Men Europaparlamentets betänkande visar att det är långt mer än brist på information som hindrar vissa från att röra sig fritt i Europa. Det återstår dock att se vilken plats som de hinder hbt-personer och deras familjer möter i EU får under nästa års medborgarår.

Länkar:
Tidigare artikel i QX om hinder för samkönade par vid flytt/resa i EU:
Långt till Europa för samkönade par

Europaparlamentets betänkande: