Det är Hiv-Sverige som gjort en undersökningen hur bra det funkar att beställa hiv-medicin via apotekens e-handel. Slutsatsen: det är krångligt. Bland annat har det framkommit att personer med betalningsanmärkningar inte kan beställa mot faktura, utan måste gå till fysiska apotek.

– Det här är ett annat problem. Alla uppmanas att undvika folksamlingar under coronapandemin, då är det full rimligt att alla skall kunna beställa via nätet. Det är ett apotek där det fungerar och det är Apotea. Vi kräver att övriga nätapoteken ändrar sina rutiner, säger Elisabeth Flodin, vice ordförande i Hiv-Sverige.

Elisabeth Flodin, vice ordförande i Hiv-Sverige

Ett annat problem var att medicinerna visas som fullpris när man ska beställa, trots att det är gratis i Sverige med medicinen. Priset är för medicinerna om det inte hade varit gratis är 14 000 kr. Det är först när beställningen gått till farmaceuten som summan justeras till noll.

– I Sverige är hiv-mediciner gratis, säger Elisabeth Flodin, vice ordförande i Hiv-Sverige. Hur skall den som beställer och sedan får se priset var trygg med att de inte kommer få en faktura hela slutsumman?. Den information du får på nätet vid beställning säger att du skall betala.