Fredrick Federley har varit sjukskriven sedan november, efter att Stoppa Pressarna avslöjade att EU-parlamentarikern bodde ihop med en närstående man som är dömd för grova sexuella övergrepp mot barn.

Nu väljer han att lämna sina politiska uppdrag, meddelar Dalarnas Tidning. Beslutet fattades under torsdagskvällen och Fredrick Federley säger att han inte fått någon ro sedan sjukskrivningen.

– Det finns inget annat sätt att komma vidare, säger han till DT.

”Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt”, skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf i ett sms till DN.

Fredrick Federley ska, enligt Stoppa Pressarna, levt i relation med den närstående mannen som dömts för grova sexuella övergrepp och våldtäkter mot barn. Mannen dömdes 2014 och träffade Fredrick när han var villkorligt frigiven.

– Det är fruktansvärda brott. Jag mår fysiskt illa bara av att tänka på det, säger Fredrick Federley till Dalarnas tidningar.

Till DN säger partisekreteraren Michael Arthursson att det är klokt av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag. Det stora frågetecknet har varit om Fredrick Federley visste om att mannen var dömd innan han flyttade in hos honom. Till en början hade Centerpartiet tänkt föra dialog om det, men menar nu att det inte är aktuellt.

– Vi hade planerat att föra diskussioner med Fredrick Federley i ett läge när han var friskare. Nu känns det inte lika aktuellt att diskutera vidare om förutsättningar för att hans ska kunna fortsätta sina uppdrag när han själv lämnar, säger Michael Arthursson till DN.

QX söker Fredrick Federley.