Spice Girls fick små pojkar och flickor att sjunga sig hesa och låten Se på mig sopade banan med alla andra bidrag i Melodifestivalen, 1995 var även året då registrerat partnerskap blev lagligt i Sverige, och svenska bögar och flator fick slutligen knyta band, men absolut inte i kyrkan!
Den 1 januari 1995 infördes den svenska partnerskapslagen, vilket motsvarade äktenskap med några undantag. En stor skillnad var exempelvis att partnerskapceremonier inte fick hållas i eller av kyrkan utan endast inför en civil myndighet.
Två av Sveriges största gay-ikoner tog tillfället i akt och ingick partnerskap, Efva Attling och Eva Dahlgren. Den 25 januari 1996 sa de ja till varandra och svenska folket drog efter andan. Partnerskapet var närmast fission-bränsle för kvällstidningarna. Det handlade om två stora svenska kändisar, det hade en politisk dimension och var minst sagt väldigt, väldigt oväntat!
Ceremonin tog enligt uppgifter plats i en liten sjöbod på Tynningö i Stockholms skärgård. Efterfesten hölls hemma hos Louise Boije af Gennäs och Mian Lodalen. Det hade skvallrats och undrats mycket om kvinnornas sexualitet, men att de helt sonika ingick partnerskap och officiellt kom ut på kuppen förändrade homo-Sverige i grunden.
Efva och Eva hoppades på att partnerskapet skulle undgå svenska medier, helst av allt ville de ligga lågt, och bestämde sig därför för att inte göra några intervjuer där de berättade om sin ”kärlekssaga”, men intresset för dem la sig aldrig, det berättade Eva Dahlgren i en debattartikel i DN tre år efter partnerskapet. Efva och Eva är i dag gifta.
En kul detalj med löpsedeln där det står att ”Eva Dahlgren och Eva Attling gifter sig” är att redaktören la till meningen ”med varandra” som ett förtydligande.
När riksdagen röstade om registrerat partnerskap var det endast Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som enigt röstade för det, större delen av de borgliga partierna var emot. Bland Moderaterna var exempelvis endast två ledamöter för, en av dem var Fredrik Reinfeldt.