I helgen höll RFSL Ungdom sin kongress i Norberg och beslutade då att i sitt namn inkludera queer. Idag heter RFSL Ungdom korrekt utläst: Ungdomsförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.
– Jag är glad över att vi valde att inkludera queera ungdomar fullt ut. Vi har länge bedrivit social och politisk verksamhet för queera ungdomar. Det är viktigt att vårt namn speglar det, säger Emelie Mire Åsell, som omvaldes till förbundsordförande för RFSL Ungdom.
Två stycken vice ordföranden valdes. Det blev Theo Berggren och Rosita Stotzky. Till förbundssekreterare valdes Fredrik Andersson.
Förutom att inkludera queer i sitt begrepp beslutades om att införa en antirasistisk handlingsplan, att starta verksamhet för hbtq-ungdomar under 15 år och slutligen att anta transungdomars situation som ett politiskt fokusområde.
Vid kongressen delades även RFSL Ungdom-priset ut. Det går till personer eller organisationer som verkat för hbt-ungdomars rättigheter. I år fick den samiska ungdomsorganisationen Sáminourra priset.
– De har gjort ett fantastiskt arbete under året för att förbättra situationen för samiska hbtq-ungdomar, förklarar Emelie Mire Åsell i ett pressmeddelande där det sägs attt ”Samiska hbtq-ungdomar osynliggörs i hbtq-kontext, samisk-kontext och i samhället i stort. ” Något Sáminourra motverkar.