Igår uppmärksammades att den litauiske EU-parlamentarikern Victor Uspaskich hade uttalat sig homofobiskt och sagt att transvestiter är ”perversa”. Uspaskich är medlem i mittengruppen Renew Group och ordföranden Dacian Ciolos har meddelat att man kräver en ursäkt och förklaring innan torsdag, annars kommer Uspaskich uteslutas.

Den svenske EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani(C) sitter också i Renew Group och säger att medlemmarna i gruppen har visat påtryckningar för att Uspaskich ska uteslutas.

– Från Centerpartiets håll har vi varit pådrivande i vad gruppen vill. Sånna här värderingar får inte tolereras i gruppen, oavsett vad den politiska kostnaden blir. Som grupp förlorar vi på att utesluta honom, men ruttna värderingar hör inte hemma i en mittengrupp som är aktiva i frågor om skyddet för människovärdet och människors lika värde, säger hon till QX när vi pratar i telefon.

Varför utesluter man honom inte bara direkt?
– Dels för att Ciolos och ledningen vill ha en förklaring. I gruppen är vi eniga om att han bör uteslutas, men jag tror att man också vill göra det här korrekt. Att man ger personen en möjlighet att förklara sig, vi kan inte bli laglösa även om han har ruttna åsikter. Men detta är nog mer som en formalitet.

Så du tror att han kommer uteslutas oavsett?
– Med allra största sannolikhet, oavsett vad han har att komma med, ja. Det är för sent för att be om ursäkt nu och han har inte tagit något som helst eget ansvar i detta genom att till exempel höra av sig till medlemmar eller förklara sig på sina egna plattformar. Hade han ångrat sig och hade visat det, och då kanske det hade gjort skillnad. Nu är det tydligt att han står för detta, vi är inte dumma vi fattar ju det.

Renew Group är en mittengrupp som är den tredje största gruppen i parlamentet, vilket innebär att de konservativa och socialdemokratiska grupperna är beroende av Renew för att kunna fatta större beslut. När man går med som medlem skriver man under en försäkran att man står för liberala värderingar, däribland människors lika värde.

Visste man om att Uspaskich hade tendenser till de här åsikterna?
– Nej han är en väldigt anonym ledamot i parlamentet och har nästan aldrig varit med på fysiska möten. Jag har varken sett eller hört talas om honom förrän nu, när han beter sig såhär.

Kommer Renew Group ändra något i sitt arbete?
– Man skriver redan på en försäkran om att man är införstådd om våra värderingar. Men sjävklart har vi fått oss en tankeställare hur vi ska hantera kommunikationen vad gäller våra medlemmar. Det kanske behövs mer än en försäkran, eller ett annat arbetssätt men som inte blir bevakning.