Den ultra-ortodoxa rabbinen Daniel Asor, med 7300 prenumeranter på sin YouTube-kanal och tusentals följare av videoinslag och grupper på appen Telegram, höll den 8 januari en predikan om varför vaccin mot Covid-19 inte är en bra idé. Enligt tidningen Israel Hayom, som släppte nyheten på hebreiska den 11 januari och på engelska dagen efter, menar rabbinen att vaccinet kan göra den som tar det till homosexuell.

 

I sin predikan som hölls vid hans verksamhet, ”Centret för främjande av judiskhet och förebyggande av assimilering”, förklarade på vilket sätt vaccin kan leda till homosexualitet med att säga att: ”vilket vaccin som helst som tillverkas med hjälp av embryonala delar, och vi har bevis på detta, orsakar ‘motsatta tendenser’.” Han förklarade även att vaccinet skapats för att införa en ny världsordning och nämnde frimurare, ”Illuminati” liksom Microsofts Bill Gates som delar av den ”ondsinta globala regeringen”.

Daniel Asor, ultra-ortodox rabbin vid sin predikan 8 januari
Vanligtvis brukar dessa konspirationsteorier användas av antisemitiska grupperingar, i den ultra-ortodoxa rabbinens fall blir det istället homosexualiteten som den hemliga globala regeringen vill stötta.

I sin predikan attackerar han även vaccinbolagen och WHO liksom den israeliska regeringen och den övervägande delen av ortodoxa rabbiner som rekommenderar vaccination.

Israel Hayom citerar den israeliska religiöst ortodoxa hbtq-organisationen Havruta som säger sarkastiskt att de förväntar sig många nya medlemmar i föreningen med tanke på att en stor del av befolkningen i Israel redan vaccinerats.