I tisdags uppmärksammades att den litauiske EU-parlamentarikern Viktor Uspaskich, som bland annat sitter i mittengruppen Renew Group, hade uttalat sig homofobiskt och kallat transvestiter för perversa på sin Facebooksida.

Ordförande för Renew Group Dacian Ciolos krävde en ursäkt och förklaring innan torsdagen, annars skulle man utesluta Uspaskich ur gruppen. På onsdag eftermiddag kom en ursäkt från Uspaskich.

”Jag ber om ursäkt… verkligen, att mina ord, som kanske var för hårda eller inte användes försiktigt nog, men som också tagits ur kontext, skapade missförstånd, smärta och bråk”, skriver han i ett brev som AFP tagit del av.

Men vidare skriver han också att han har rätt att kritisera personer som han anser lever ett ”perverterat liv”. Han menar också att det kan ha skett missförstånd eftersom han är född i Ryssland och litauiska inte är hans modersmål.

Han menar att han själv blivit diskriminerad i Litauen på grund av sitt ryska ursprung och sa att ”personer oavsett etnicitet, ursprung eller sexuell läggning har mitt fulla stöd och respekt”. Men alla verkar inte falla under den kategorin. I brevet som AFP tagit del av skriver han:

”Jag har varit tydlig med att jag inte refererar till personer som på ett naturligt sätt fått en viss läggning, jag menar de som gapar högst och uppmanar till ett perverst levnadssätt”.

Huruvida Uspaskich kommer uteslutas eller inte är fortfarande oklart. Ursäkten kommer tas upp på nästa gruppmöte med Renew Group och sedan ska medlemmarna avgöra om han utesluts eller ej.

Tomas Vytautas Raskevicius, Litauens enda öppna hbtq-förtroendevalda, tycker dock att ursäkten inte är nog.

– Politik och homofobi hör inte ihop. Jag är väldigt besviken på att Uspaskich har misslyckats med att ta sitt politiska ansvar och be om ursäkt för de förnedrande och elaka kommentarer han sagt om hbtq-personer och deras allierade.