Det malaysiska regeringspartiet PAS minister för religiösa frågor, Ahmad Marzuk Shaary, förklarade i början av förra veckan att regeringen vill skärpa straffen för sexuella kontakter mellan personer av samma kön. Det är med stöd av landets Sharialagar till ”skydd för Islam” som homosexualitet idag kan straffas med tre års fängelse, dryga böter och 6 piskrapp.

Enligt tidningen Malaymail så säger Marzuk Shaary att dagens straffskala ”inte verkar har någon effekt på sådana grupper”.

När landets premiärminister Tan Sri Muhyiddin Yassin, även han från PAS, vid ett möte i torsdags för ministrar med ansvar för digitala frågor inom det asiatiska samarbetet Asean, talade för att medlemsländerna bör kriminalisera hat på nätet så nämnde han även näthat baserat på sexuell läggning och könsidentitet som exempel.

Media i Asien har frågat om dessa två utspel inte står i kontrast mot varandra, något talespersoner för det islamistiska partiet PAS inte håller med om, trots att malaysiska lagar kan kriminalisera hatbrott i den digitala miljön samtidigt som staten själv utövar hatbrott mot sina homo-bisexuella medborgare.

En förklaring till premiärministerns tal vid Asean-mötet är att det inom det asiatiska samarbetet finns länder som inte har lika negativ syn på samkönad kärlek och att det internationella samarbetet gör att även näthat riktat mot hbtqi-personer behöver hanteras.

Vi mötet i torsdags beslutades att just Malaysia fått ansvaret för att koordinera framtagandet av en digital ”masterplan” inom Asean som skall vara klar 2025.