Grindr har runt 3 miljoner aktiva användare varje dag, vilket gör den till den största gaydejtingappen i världen. Nu rapporterar NRK, att Datainspektionen i Norge vill ge appen 100 miljoner norska kronor i böter för att ha delat information om användare, utan att vara tydlig med att de gjort det.

 

Man menar att användarna på Grindr inte fått nog med information om att personuppgifter och nyckelord som ”gay, bi, trans och queer” delats till marknadsföringspartners utan deras samtycke. Informationen från Grindrs håll ska ha varit bristfällig och otydlig.

Myndigheten menar att appen brutit mot dataskyddsförordningen GDPR och om det går igenom blir det den högsta bötessumman som utfärdats av en myndighet någonsin. Anledningen till den höga summan är att avskräcka och att markera mot de som gör fel, säger Bjørn Erik Thon, generaldirektör på datainspektionen. Att det blev 100 miljoner baseras på att appen hade en omsättning på 900 miljoner kronor under 2019.

Talesperson för Grindr i Norge har fått beskedet

Bjørn Richard Johansen, talesperson för Grindr i Norge, säger att han vill ha en dialog med inspektionen, men är också tydlig med att de inte kommer uttala sig mer förrän de gått igenom allt det juridiska. Grindr har till 15 februari på sig att komma med invändningar innan det slutgiltiga beslutet.