Sent på lördagskvällen arresterades två unga studenter för att de vid en utställning på Boğaziçi-universitetet i Istanbul visat en affisch där regnbågsflaggan vajat över Kaba-byggnaden i Mekka. Kaba är en av de heligaste byggnaderna i Mekka, dit de årligt vallfärderna går för troende muslimer.

Förutom regnbågsflaggan har de två även placerat in en mytologisk figur, Echidna, vars överkropp är i form av en kvinna och nedre delen som en orm. På affischen framfördes kritik mot strikta könsnormer, rapporterar Canberra Times.

Affischen togs på lördagskvällen i beslag av polis och inrikesminister Suleyman Soylu har i tweet förklara att ”hbtq-preverterade” har arresterats för att ha ”missaktat den Stora Kaba”.

I samband med uppståndelsen som uppges har inletts med protester från en islamistisk studentorganisation har polisen genomfört razzior mot universitets hbtqi-student-organisation och konstklubb och beslagtagit litteratur på kurdiska liksom regnbågsflaggor. Fem personer arresterades i samband med tillslaget mot utställningen och föreningarna. Två av dem hotas nu av åtal. Hbtqi-föreningen har i tweet ställs sig bakom de arresterade och anklagar den nytillsatte rektorn Melih Bulu, för att ”göra sina egna studenter till måltavla”.

På universitetet har det under en tid pågått studentprotester mot den nytillsatte rektorn som har kopplingar till Erdogans parti AKP.