Det var tidigare i veckan som SvD avslöjade att en rådgivare för hbtq-asylsökande på RFSL Stockholm misstänks ha begått fyra övergrepp i kansliets lokaler. Ett av övergreppen ska ha skett dagen innan midsommar 2019 och under sensommaren fick ledningen uppgifter som pekade ut mannen. Anmälaren var då inte redo att polisanmäla, men man tillsatte en intern utredning för att ta reda på vad som hänt.

Frågan som gäckat alla är, varför man inte gjorde en polisanmälan direkt?

– För offret ville inte gå till polisen, vid det tillfället var han papperslös och riskerade utvisning.

I februari 2020, ett halvår efter att mannen pekats ut, tillkom ytterligare en anmälan mot rådgivaren till RFSL och det var först då föreningen förstod vidden av det hela, berättar Jacob Tardell.
Mannen togs ur tjänst dagen efter den andra anmälan och förbjöds ha kontakt med kollegor. Man tillsatte då ytterligare en utredning av ett externt säkerhetsbolag och efter tre veckor visade utredningen att uppgiftslämnarna kunde anses trovärdiga. Polisanmälan mot mannen gjordes i april 2020.

Tardell säger att det finns två anledningar till att det blev ett polisärende först då.

– För det första så var det andra anmälan betydligt mer detaljerad. För det andra så var offret villig att gå till polisen den här gången.

Enligt SvD sitter mannen nu häktad på Kronobergshäktet misstänkt för flera sexbrott som ska ha skett i RFSL Stockholms lokaler. Enligt mannens försvarsadvokat Isac Mekonen, nekar mannen till brott.

Men inom kort väntas åklagare Paulina Pilati väcka åtal mot mannen.

Finns det något du önskar att ni gjort annorlunda?
– Ja absolut. Det viktigaste felet vad gäller det här fallet, “Samuel” som han kallas i tidningarna, är hans första anmälan. Vi kunde hanterat det bättre. Den första utredningen kunde ha gått flera steg längre och det tar jag på mig.

Finns det någon risk för tystnadskultur inom hbtq-organisationer, för att “skydda” hbtq-personer och att man anser att de redan är en utsatt grupp?
– Det finns alltid en risk för att vi blir hemmablinda och en risk för tystnadskultur. Jag kan bara tala för mina egna handlingar och min organisations handlingar. När jag förstod allvaret tog jag i med det jag kunde. Många verkar glömma dock att detta är en anställd. Då gäller arbetsrätten och det finns lagar att förhålla sig till. Jag tror att många uppfattat oss som långsamma, men vi måste följa de regler som finns, även om det innebär att det tar lite tid.

Jacob Tardell berättar att verksamheten för RFSL Newcomers fortgår som vanligt, men den individuella rådgivningen, som den häktade mannen tidigare höll i, inte finns tillgänglig och det finns inga planer på att starta upp den i samma form igen.

Hur ska ni göra för att bygga upp förtroendet för de hbtq-asylsökande som vänder sig till er för stöd?
– De som är på Newcomers har vi haft en dialog med under hela den här perioden, så för dem kommer detta inte som en nyhet. Men vi kommer såklart behöva kommunicera mera. Vi kommer fortfarande ha kvar rådgivning, aktiviteter och mötesplatser i den mån det går på grund av covid.

Och förtroendet för alla medlemmar och allmänheten?
– Hårt arbete. Vi behöver kommunicera med våra medlemmar och vara transparenta. Men det kommer såklart ta tid.