Under tisdagen blev det officiellt länt att EFTA-länderna Norge, Island och Liechtenstein beslutat dra tillbaks stöd till den polska provinsen Nedre Karpaterna, som är en av de så kallade ”Hbtq-fria zonerna”.

Det rör sig om motsvarande nära 19 miljoner svenska kronor som nu inte längre överförs till stöd för kulturprojekt.

Det är hbtq-aktivisten Bartosz Staszewski som på sin Twitter publicerade brevväxlingen från i höstas mellan Norges utrikesdepartement och polska myndigheter. Till Rachel Savage på nyhetstjänsten Thomson Reuters Foundation bekräftar en talesperson för norska UD att breven som spritts via Twitter är autentiska.

”Genom att anta en resolution som uttryckligen refererar till ”LGBT” (den vanliga internationella versionen av hbtq) eller ”LGBT-ideologi” diskriminerar mottagaren av stödet mot en identifierbar grupp människor”, förklaras i ett av breven från norska UD.

Malgorzata Jarosinska-Jedynak, minister för regionala frågor i Polen, förklarar i ett brev att resolutioner antagna mot ”LGBT-ideologi” inte innebär ”diskriminering mot någon enskild baserad på deras personliga egenskaper”.

Tidigare i veckan rapporterades att den polska staden Nowa Dęba dragit tillbaks sin resolution om att de är fria från ”LGBT-ideologi” med hänvisning till att de inte vill riskera ekonomiskt stöd.