Region Västmanland fattade beslutet i veckan vilket innebär att de bland annat kommer hissa regnbågsflaggan i samband med större hbtq-evenemang, till exempel Pride, i länet.

Man kommer också flagga med samiska, sverigefinska och romerska flaggan, samt tornedalsflaggan (meänflaku) på respektive minoritets flaggdag. Man kommer också uppmärksamma den judiska minoriteten på minnesdagen för förintelsens offer.

– Att flagga i samband med dessa dagar och evenemang, är ett sätt att uppmärksamma och bidra till ökad förståelse för mänskliga rättigheter, mångfaldens betydelse, och alla människors lika värde. Det ligger i linje med Region Västmanlands värdegrund, säger regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) i ett pressmeddelande.

Beslutet att hissa regnbågsflaggan togs som ett separat beslut efter att beredningen av frågan i höstas ansågs ha brustit i kvalitet.
Vid regionstyrelsen möte i november protesterade Sverigedemokraterna Ingvar Jonsson och Sven Fallgren mot förslaget genom en ”protokollsanteckning” med hänvisning till att ”Priderörelsen i Sverige startade som en politisk rörelse för främst homosexuellas rättigheter.” De menar att regnbågsflaggan symboliserar ”en rörelse/förening” och har ”en politisk underton”.