En bebis har hamnat i en gråzon efter att hon föddes i Spanien, men föräldrarna som är ett samkönat par, är från Bulgarien och Gibraltar. Nu har barnet, som kallas Baby S, ingen nationalitet. Under tisdagen ska fallet upp i EU-domstolen.

Jurister menar att Bulgarien har satt det ettåriga barnet i risk genom att under en längre tid gjort barnet statslöst, eftersom de vägrat ge Baby S ett personbevis och medborgarskap för att hennes föräldrar är samkönade.

Målet som tas upp i EU-domstolen i Luxemburg anses vara ett viktigt eftersom det kommer sätta prägel på hur regnbågsfamiljer i EU som möter liknande hinder kommer behandlas.
Om Baby S nekas medborgarskap finns risken att hon nekas gå i skolan, ha rätt till sjukvård eller andra statliga fördelar. Det skulle till och med kunna vara ett hinder att skaffa jobb i framtiden, säger experter till Reuters.

Har inte fått personligt pass, så kan inte resa

Barnets föräldrar, som bor utanför Barcelona, har inte kunnat visa Baby S för sina respektive familjer eftersom deras dotter inte kan få ett pass. Efter att hon föddes i december 2019, fick Baby S ett personbevis i Spanien som listade båda mammorna som föräldrar.

Men när den ena mamman, som kommer från Bulgarien, bad om att får ett personbevis som gäller i Bulgarien fick hon ett nej. Hon fick som svar att ett barn inte kan ha två mammor. Ett personbevis är första steget för att få medborgarskap.

I Bulgarien är ett äktenskap enbart mellan en man och en kvinna.

– Allt det här har gjort oss väldigt ledsna. Diskrimineringen känns väldigt personlig och vi är chockade, säger den bulgariska mamman till Reuters.

Det går heller inte att lösa ett medborgarskap i Spanien, eftersom ingen av mammorna har medborgarskap där.

– Det här målet kommer vara viktigt för väldigt många personer. Det finns flera samkönade par i Europa som sitter i samma sits som vi, vars barn riskerar att bli statslösa eftersom EU-länder i centrala och östra Europa inte erkänner dem som par.

Ursula von der Leyen, Europeiska komissionens ordförande, har sagt att hon kommer kämpa för att samkönade par ska erkännas på EU nivå.