RFSL Luleå har varit tvungna att varsla personal då de inte fått klartecken vad gäller deras budget inför 2021.
– 
Sedan 2012 har vi haft treåriga bidrag. 2 november förra året skickade vi in ansökan om budget inför 2021 men vi har inte fått besked om vi kommer få några pengar, säger Joakim, som är ordförande för RFSL Luleå.

Kommunens behandlingstid för sådana här typer av ärenden kan ta mellan en till sex månader. Joakim är rädd för att om det går ända till maj utan att de får stöd, kommer föreningen gå i konkurs.

Vad för anledning har du fått att det dröjer med stödet?
– 
Jag fick sagt till mig att det skulle gå “snabbt” att behandla ansökan, men jag var nog naiv, vi borde ha skickat in den tidigare. Vad jag förstått så är det en omstrukturering som gör att pengarna måste flyttas, och att det är det som tar tid.

Joakim säger att föreningen också ansökt om utökat stöd, från tidigare 700 000 till 1,4 miljoner. De märker ett ökat intresse på medlemsträffar, hos kuratorn, newcomers och andra aktiviteter.
– 
Vi vill öka kapaciteten på de enskilda projekten. Dessutom firar Luleå Pride tio år i år och vi skulle vilja göra något extra.

Men Joakim är också självkritisk vad gäller ansökan.
– 
Vi skickade in ansökan ganska sent och jag som ordförande har uppenbarligen varit naiv och trott att det skulle gå mycket snabbare. Vi har goda relationer med kommunen så det är inget som skaver. Samtidigt, de vet om att ansökan skulle komma in. Vilket företag kan stå utan inkomst i sex månader? Det funkar ju inte.

Kultur och fritidsnämnden: ”Jag tror det blev fel i kommunikationen”

När QX når kultur- och fritidsnämndens ordförande Emmeli Nybom berättar hon att väntetiden är normal, men kan förstå att Joakim känner att det borde gå snabbare, eftersom han fick det beskedet.
– 
De har egentligen inte gjort något fel, jag tror bara att det blev fel i kommunikationen om hur snabbt det skulle gå. 

Nybom berättar att det inte på något sätt handlar om att de vill dra undan mattan för RFSL Luleå, men att man fortfarande inte har röstat igenom stödet, och då kan kultur- och fritidsnämnden heller inte lova att pengarna kommer delas ut.
– 
Jag tror verkligen inte att det kommer vara några problem, men jag kan inte lova bort pengar som jag inte säkert vet finns. Jag behöver först veta att majoriteten av partierna i Luleå kommun röstar för, vilket jag tror att de kommer göra, innan jag kan ge Joakim ett besked.

Vidare berättar hon att Luleå kommun är en av de kommuner i Sverige, sett till storleken, som ger mest stöd till sitt lokala RFSL och planen är att fortsätta med det. Men när RFSL nu skulle söka om ny budget var det vissa faktorer som gjorde att det tog längre tid.

Varför fick Joakim besked om att det skulle gå mycket snabbare?
– Jag vet faktiskt inte vart det kommer från och jag vill inte peka finger. Jag hade önskat att Kommunfullmäktige hade gett oss uppdraget och pengarna för stödet till RFSL redan när budgeten beslutades i oktober. Då hade vi kunnat fatta beslutet i nämnden snabbare.

Framåt hoppas Emmeli Nybom att man kan påbörja dialogen om stöd ännu tidigare, så att alla är med på banan redan från början.
– 
Jag tror det kan undvikas missförstånd då. Vi vill ju också ge föreningen att bedriva verksamheten efter en satt budget, och om vi skapar dialog kring det så blir det bättre förutsättningar för oss som kommun att ge stöd och bättre för de som förening att de får sina pengar i tid.

Däremot kommer det utökade stödet inte bli av.
– 
Det finns helt enkelt inte nog med föreningspengar i kommunen. Men vi hjälper gärna till att se över vart RFSL Luleå kan söka andra stöd som kan hjälpa deras förening.

Joakim hade såklart uppskattat om man fått mer i bidrag, men ser en möjlighet att öka samarbetet med kommunen i framtiden.
– Om vi får de 700 000 kronor som tidigare så är ekonomin säkrad. Det är såklart tråkigt att det ser ut som att vi inte blir beviljade 1,4 miljoner då vi har drömmar om hur vi kan utveckla föreningen. Vi kommer fortsätta föra dialog med kommunen om hur vi kan arbeta med ansökan kommande år samt fortsätta söka andra bidrag och samarbetspartners.