Myndigheter grep trion 26 januari utanför Singapores departement för utbildning, där demonstrationen hölls. Protesterna bröt ut efter att en transtjej skrivit ett inlägg på forumet Reddit. Där anklagade hon ansvariga på skolan för att blanda sig i hennes hormonbehandling, något som utbildningsdepartementet nekar.

Demonstranterna använde sig av hashtaggen #FixSchoolsNotStudents och tog upp flera saker som drabbar transpersoner som studerar negativt. Bland annat erbjuds de inte rätt information om vård och hälsa och de hindras från att uttrycka sin könsidentitet på skolor genom skoluniformer och regler om hur långt ens hår ska vara.

Efter bara minuter av fredligt demonstrerande, ska polisen ha konfronterat en grupp och bett dem lämna. De vägrade och polisen grep dem, men studenterna släpptes fem timmar senare mot borgen.

Human Rights Watch menar att att myndigheternas reaktion på demonstrationen är ett i raden av flera exempel på hur Singapore inskränker yttrandefriheten och främst för hbtq-personer.

”De här modiga studenterna som protesterar har tagit ställning för studerande som är trans. Singapores myndigheter borde lyssna och svara på deras or, inte arrestera dem för deras aktivism.”