Som en reaktion på de polska regioner och städer som sagt sig vara ”fria” från LGBT-ideologi, och sedan kallats ”LGBT-fria zoner” vill nu den liberala gruppen Renew Europe i EU-parlamentet att en resolution antas där Europa istället utropas som en HBTI Frihetszon.

– Rätten att älska och leva som man vill är helt fundamental och ingen ska kunna inskränka den, förklarar Karin Karlsbro (L) för QX. Att länder som skrivit under på EU:s gemensamma värdegrund idag inskränker och förminskar HBTQ-personers rättigheter är helt oacceptabelt. Jag är stolt att min liberala grupp i Europaparlamentet nu sätter press för att agera mot detta.

Förslaget är planerat att lyftas vid nästa plenarmöte inom EU-parlamentet och är tänkt att gå igenom lagom till att det är mars är två år sedan som polska städer och regioner utropade sig som befriade från LGBT-ideologi.

Iniatiativtagaren, franske ledamoten Pierre Karleskind från partiet LREM (La République En Marche), säger att en resolution har som syfte att slå fast att EU-värderingar inte är en fråga om val.

– Och en sådan skall säkerställa att HBTI-personer i hela Europa skall veta att EU-parlamentet kommer göra det som krävs för att de har friheten att leva enligt sin sexuella läggning och identitet utan rädsla för att diskrimineras eller förföljas.