Det var under onsdagseftermiddagen förra veckan som biblioteket i Svalöv blev tillsagda av kommunledningen att ta bort all marknadsföring om certifieringen och det Facebookinlägg man gjort, detta rapporterade Sydsvenskan. Biblioteket skriver till QX att anledningen är oklar, men att en utredning från kommunen pågår.
QX hann inte se inlägget innan det togs bort.

I kommunen har Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna majoritet. När QX når Teddy Nilsson (SD), som är kommunstyrelsens ordförande, menar han att händelsen förstorats och att man inte fått hela bilden.

– Jag blev uppringd av flera kommuninvånare som noterade att biblioteket gjorde reklam för RFSL och frågade mig om det verkligen var bra med tanke på den uppmärksamhet vissa delar av RFSL fått i media senaste tiden. Jag själv är inte så insatt i exakt vad som hänt, men jag kände att jag var tvungen att ta detta vidare.

Uppmärksamheten har varit kring RFSL Stockholm, den lokala föreningen, som inte har något med RFSL hbtq-certifiering att göra. Bör man inte skilja på dessa?
– Jag gick efter de inspel jag fick från kommuninvånare, men jag är mest intresserad av att processen kring upphandlingen har gått rätt till. Det är det viktigaste, det är inte konstigare än hur vi behandlar andra upphandlingar.

”Oklart hur allt skett”

Teddy Nilsson hörde sedan av sig till kommunchefen som i samröre med bildningschefen tog ett beslut om att inlägget och marknadsföringen skulle tas bort. Anledningen är att processen om upphandlingen inte ska ha gått rätt till.

– Det finns en inköpt utbildning, men det är oklart hur allt skett. Tills vi vet vad som hänt så valde vi att ta ner inläggen.

Vad var det för reklam?
– Jag är inte insatt i exakt vad det var för reklam och jag hann inte se den innan den togs ner.

Hade det inte varit bra om du sett den själv?
– Nej, jag hörde av mig till kommunchefen, vilket är rätt väg att gå när sådant här uppmärksammas, så fick man ta beslut därifrån.

Nilsson säger att man inte har något emot själva hbtq-certifieringen.

– Det har tidigare tagits beslut om att certifiera ett HVB-hem för att man tyckte det var viktigt, och det gick bra. Det känns spektakulärt att vi skulle ha åsikter om just detta.

Skickade ut ett pressmeddelande

Igår valde kommunstyrelsen att skicka ut ett pressmeddelande för att bemöta kritiken och den uppmärksamhet händelsen fått i media. Där skriver man bland annat att känslorna tog över, och att sakfrågorna tappades bort.

”I fredags stormade känslorna och sakfrågan tappades bort, inom ramen för kommunstyrelsens uppsynsplikt ställdes frågan om ett upphandlingsförfarande som hanterades av en förvaltning och verksamheten valde att vid ifrågasättandet att plockade bort ett Facebookinlägg i väntan på svar.Vilket kan anses vara rationellt hanterat då det finns frågetecken runt följsamhet mot politiskt fattade beslut och upphandling.”

Biblioteket i Svalöv har inte kommenterat ärendet mer än de skriftliga kommentarerna QX fått, utan hänvisar till kontakt med kommunledningen.