SUNDSVALL.
– Han sa att han hade varit så snäll mot mig och att jag kunde tacka honom genom att ligga med honom. Det berättade den åtalade 19-åringen som fälldes för mord på 84 åriga Hans Wikman i Sundsvall. När det gäller motivet och hur mordet gick till så finns bara den åtalade 19-åringens berättelse om varför han tagit livet av Hans med ett djupt hugg i ryggen.

Den 23 november 2011 hittas Hans Wikmans döda kropp i lägenheten i Sundsvall. Wikman ligger död inne i badrummet, gömd under kläder och handdukar. Några dagar tidigare kommer den nu dömde 19-åringen hem till den mördade 84-åringen. De hade en vänskapsrelation och de träffades första gången när gärningsmannen var 14 år. Då hade han börjat jobba för Wikman i dennes bokhandel. Men på senare tid hade 19-åringen inte lika mycket tid över för sin vän. Hans Wikman hade bett 19-åringen komma över till honom. Wikman är finklädd, säger ynglingen i tingsrätten. Han bjuder på vin och säger att han har gillat honom länge. Han tillägger att han inte är någon pedofil, men att han tyckte om killar. Han ska även ha sagt att eftersom han hade varit så snäll mot 19-åringen kunde han tacka honom genom att ligga med honom.

19-åringen blev arg och bad Wikman dra åt helvete. När han var på väg att lämna lägenheten säger gärningsmannen att Wikman att han hotade att ringa till hans familj. Då skulle han berätta ”saker och ting”. 19-åringen berättar i tingsrätten att han blev chockad och att han inte vågade lämna lägenheten, rädd för att Wikman skulle förverkliga sitt hot. Trots att det inte låg någon sanning i det Wikman hotade säga till 19-åringens familj skulle det innebära en katastrof och en stor skam. Wikman kände 19-åringens familj väl och visste att homosexualitet var tabu. Om Wikman hade ringt skulle det alltid ha funnits en misstanke om att något sexuellt hade hänt mellan dem. Efter ett tag tänker 19-åringen, ”skit samma” och går in och lägger sig i sovrummet. Han säger i tingsrätten att han vill få det ”överstökat”. Han hävdar att han befinner sig ”mitt i ingenstans” och känslorna ”löper kalabalik” inom honom. Han klär av sig allt utom kalsongerna. Wikman kommer till sängen och lägger sig naken bredvid honom. 19-åringen berättar att han ligger och tittar upp i taket. Wikman ska börja smeka honom sexuellt bland annat på könsorganet. Och 19-åringen säger att Wikman vill att han ska ta på honom. 19-åringen som berättar att allt känns mycket kränkande och att han måste gå på toaletten. Där bestämmer han sig för att sätta stopp för det som håller på att hända och hittar en kniv. Han tar kniven och hugger sedan ihjäl Wikman med ett hugg. 19-åringen vill inte att Wikman ska lida och sätter en kudde för hans ansikte och han berättar att han kysser sitt offer i pannan samtidigt som han säger att han är besviken på honom. Han planerar att och gå till polisen men bestämmer sig för att istället återvända till brottsplatsen. 19-åringen klottrar saker på luckor, lyssnar på rysk hip hop och musiken till Scarface och annat för att försöka få det att se ut som om en psykopat begått brottet och för att ”krångla till det för polisen”.

Misstankarna om att Wikman skall ha begått sexuella övergrepp har bekräftats av andra. Polisen har fått ta emot anonyma tips från personer som berättar att de som barn också har blivit utsatta för sexuella närmanden av Wikman.

Den 39-årige boxaren Ari Pakkanen vittnade under rättegången om hur han som 12-åringen blev utsatt för detta. Wikström var då ordförande i boxningsklubben Timrå. Pakkanen berättar även för SVT Mittnytt om vad han blev utsatt för och att det inte gjordes någon polisanmälan. Wikman ska enligt Pakkanen inte bara ha utsatt honom för sexuella övergrepp utan även andra han känner. ”Om någon haft civilkurage nog att reagera i tid hade mordet aldrig inträffat. Dessutom hade barn som blivit utsatta genom åren sluppit att leva med att ha blivit utnyttjade”, säger Pakkanen till SVT.

19-åringen dömdes för dråp till fem års fängelse och även att betala skadestånd till Hans Wikmans barn på drygt 190 000 kronor. Tingsrätten säger i sin dråp-dom att man beaktat gärningsmannens låga ålder och att han utsatts för kränkande behandling.