Liechtensteins furste och statschef Hans-Adam II var med i ”Radio Liechtenstein” förra veckan som sänds ut nationellt. Där fick han en fråga om att legalisera samkönade äktenskap, men hävdade att det är farligt om man tillåter adoption för samkönade.

”Jag skulle inte ha något emot det så länge det inte innebär att homosexuella får adoptera. Barn har rätt att växa upp i en normal familj. Det är ett problem att två homosexuella skulle få adoptera.”

Frågan är på tapeten då landet hade statsval 7 februari, vilket kan innebära att det nu finns en majoritet för att rösta igenom samkönade äktenskap. Statschefen har dock hotat om att lägga in veto om lagförslaget också skulle innebära att samkönade får adoptera.

Hans-Adam har uttryckt sig homofobiskt tidigare, för fem år sedan sa han i samma radiokanal att samkönade inte ska få adoptera. Han menade att det vore ”oansvarigt att låta homosexuella män adoptera små pojkar.”

I Liechtenstein råder demokrati, men statschefen i landet har möjlighet att lägga in veto på lagar om de anser att det är lämpligt.

Organisationer kritiserar uttalandet

”Vi är mållösa”, skriver hbtq-organisationen Flay Liechtenstein på sin facebooksida. De menar att både detta uttalandet och det som gjorts tidigare är djupt problematiska och absurda. De larmar för att Liechtenstein är påväg i en riktning att bli ett av de sämsta länder i Europa när det kommer till jämställdhet.