Som del i en kampanj från Region Kalmar kring familjebildning och mödravård har annonser i social medier och på skärmar i väntrum visats tillsammans med budskap om ”hälsosam graviditet”. En av bilderna i kampanjen är på två kvinnor som håller om varandra.
– Detta är en bild som ingår i en större kommunikation kring viljan att bilda en familj. Detta är en bild av flera och en självklar bild för oss, berättar Region Kalmars kommunikationsdirektör Lina Isaksson för QX.se

Trots att bilden är en av flera på familjebildningar har just den på två kvinnor fått flera moderata politiker i Kalmar att reagera negativt.

Den tidigare moderata lokalpolitikern, Tamás Lakatos, kommenterade den 12 februari syrligt på Facebook och kallade bilden på de två kvinnorna sarkastiskt som  ”prioriterad” och frågar ”vilken av de två glada personerna på bilden är fadern.”

Det fick Kajsa Hedin (M), ledamot av kommunfullmäktige och Per Dahl (M), ordförande för Kalmar kommuns revisorer, att kommentera just bilden på de två kvinnorna ironiskt.

Kajsa Hedin gillar Lakatos inlägg med en skratt-emoj och skriver i sin kommentar att det är ett ”märkligt val av bild” och tycker kvinnorna ser ut som vänner. ”Hade de valt två män kanske det hade blivit ännu konstigare, tjejer kan ju gå till mödravården var och en, men kanske inte en ensam killar eller ett manligt-par. Det är ju inte så att mödravården hjälper personer att få barn – eller har jag missat något?”

Per Dahl menar att bilden handlar om politik, inte att inkludera en av flera positiva familjebildningar.
”Har ni inte sett den där vdn-märkningen på netflixfilmer: ”Bechdel-Wallace-testet”? Det intygar att filmen är identitetspolitiskt korrekt. Regionens infoavd har väl tagit efter.”

Efter mothugg från Tin Eriksson, förläggare på bokförlaget Vombat, och Liberalernas Jennie Ullermenar dock Hedin och Dahl att de missuppfattats. Och efter uppmärksamhet i lokalmedia där Kalmarsund Prides Alexander Finstad reagerat mot de moderata politikernas inlägg och det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson i SvT Småland säger sig förstå upprördheten fortsatte under tisdagen den tidigare M-politikern Lakatos försvara sin kommentar.

Han påpekar att den ”i särklass vanligaste familjebildningen är mellan en man och en kvinna, vilka ska bli mor och far.” och lägger till att, ”strängt taget kan det inte tillkomma något barn om någon av dessa delar saknas.”
Lakatos menar att det är en ”storm i ett vattenglas” och att han som privatperson har ”rätt att stå upp för alla bortretuscherade fäder, utan att bli smutskastad eller behäftad med olika falska epitet.” Och avslutar sitt inlägg med att understryka att kärleken mellan en man och en kvinna också skall ”ingå i mångfaldsbegreppet.”

Även det inlägget gillas av Kajsa Hedin.