De två unga bröderna Salekh Magamadov (20) och Ismail Isajev (17) som flytt Tjetjenien undan tortyr de utsatts för i syfte att tvinga dem be om ursäkt för att de är homosexuella, åtalas nu i huvudstaden Grozny för ”terrorism”.

I början av februari rapporterade LGBT Network i Ryssland att de två med tvång återförts till Tjetjenien av rysk polis. De två anklagades den 7 februari av tjetjenska myndigheter för att ha hjälpt ”illegala beväpnade grupper” genom att förse dem med mat, ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter krävde ryska myndigheter på en förklaring till att de två unga männen häktats och att de skulle få träffa oberoende advokater, sjukvårdare och närstående. LGBT Network uppger att detta inte har tillgodosett under tiden i ett förvaringscenter i Urus-Martan. De advokater som försökt komma i kontakt med de unga männen har avvisats med informationen att de skall ha meddelat att de inte önskar juridisk assistans.

Sajputy Isajev, far till de två,  har informerat LGBT Network att han utsatts för utpressning. Hotelserna har haft som syfte att fadern inte skall kräva advokathjälp till sin minderårige son. Han skall själv ha blivit misshandlad av polisen och hotats med att de två ungdomarna kommer placeras i ”ett dåligt fängelse” som de inte kommer överleva och fadern skall ha hotats med att kränkas i lokal TV.

Sedan den 9 februari beslöt en domstol om en två månaders förvaring i häkte utan att närstående informerats om beslutet. LGBT Networks advokater har överklagat och den 20 februari beslöt Tjetjeniens högsta domstol att beslutet om 2 månaders häktesförvar skulle ogiltigförklaras för Ismail Isajev men kvarstår för Salekh Magamadov. De två är dock fortfarande kvar i häkte och hotas med att åtalas för terrorbrott.