Representanthuset i USA har röstat igenom Equality Act. Det innebär att hbtq-amerikaner är ett steg närmre att vinna kampen om att få juridiskt skydd mot diskriminering.

Tanken är att Equality Act ska bli en komplettering till Civil Rights Act, som infördes 1964 och gav ett skydd för främst afroamerikaner men också andra minoriteter. Om Equality Act röstas igenom i senaten, som är nästa steg, kommer det innebära att Civil Rights Act även ska inkludera diskriminering mot sexuell läggning och könsidentitet.

Men senaten är ett större hinder än representanthuset. Demokraterna kommer behöva 60 mer röster än republikanerna, och i representanthuset var det endast tre republikaner som röstade för Equality Act. Joe Biden har tidigare lovat att Equality Act ska införas inom loppet av 100 dagar sedan han tillträtt som president.

– Utan Equality Act, kommer det här landet aldrig att leva upp till sina principer om frihet och jämställdhet, sa demokraten Marie Newman under omröstningen i onsdags. Hon har själv en dotter som är trans.