I torsdags röstades ett förslag om att i en lagtext om graviditet använda begreppet ”person” istället för ”moder” ner i det brittiska Överhuset*.

Debatten har pågått i veckan där Pinknews.co.uk rapporterar om en hård retorik mot transpersoners inkludering.

Pinknews.co.uk skriver att Liberalernas talesperson i HBTQ-frågor i Överhuset, öppet lesbiska Baronessan Barker, höll ett fem minuters brandtal där hon gick till angrepp mot transfobi bland sina kollegor och riktade hård kritik mot delar av den feministiska rörelsen för att på ett klassiskt manér attackera minoriteter.

Baronessan Barker skällde ut transfobin inom Överhuset och i delar av den feministiska rörelsen.

– De klassiska kampanjerna identifierar en minoritetsgrupp, med fördel en som majoriteten inte vet mycket om, pådyvlar dem karaktärsdrag och bakomliggande motiv som gör dem till ett hot, upprepar dessa påståenden, gärna då med stöd av neutrala experter, om och om igen tills de uppfattas som kloka, sa hon och jämförde med kampanjer mot migranter på 70-talet, mot bögar och lesbiska på 80-talet.
– Och idag riktas detta mot transpersoner.

Hon jämförde i sitt tal med motståndet mot att samkönade par skall kunna prövas som adoptanter, då the Christian Institute skickade material som påstods vara forskning för att stoppa reformen. Idag, sa hon, så är den ”alternativa högern” mycket mer smart och förändrar sin taktik för att dölja sina motiv.

– Idag stöttar de kampanjgrupper och enskilda akademiker så att de kan ta fram resultat som ser ut som forskning, men vid en närmare granskning så är det bara samma tvivelaktiga underlag som förr i tiden.

Under sitt tal kritiserade hon kollegan Lord Hunt (Labour) som blivit den mest tydliga motståndaren till att använda ett könsneutralt språk i lagar om moderskap, så att istället för att skriva ”gravid kvinna” använda ”gravid person”. ”Det är inte vad vi kan uppfatta som en bra engelska”, förklarade han bland annat och la till om den kritik som riktats mot kvinnor som protesterar mot könsneutralitet.

– Kan regeringen vänligen försvara kvinnor som står upp för kvinnors rättigheter grundat på kön.

Baronessan Barker menade i sitt brandtal att ”det inte finns några bevis på hot från transpersoner mot individuella kvinnor eller kvinnors rättigheter. Det är bara en åsikt, som upprepas vitt och brett.”

– Som en kvinna som levde genom Section 28* vet jag hur det känns att utmålas som del av en grupp som utgör ett hot mot kvinnor, barn och familjer. Det var osäkert att låta oss besöka omklädningsrum eftersom vi sågs som ett hot – utan några som helst bevis. Det vara bara uttryck för klassisk homofobi, ofta uttryckt med exakt samma argument och ordval som vi hör idag. Resultatet av det som påstås blir detsamma.

I sitt brandtal avfärdade hon transkritiska feminister som klagat på att de tystas av media, något hon sa inte håller då detta om och om igen ”upprepas i just media”.

– De tystas inte, det är bara det att några av oss är dumdristiga nog att säga emot dem, och kräva ut ansvar för det som de ägnar sig åt.

I kommentarer efter talet reagerade Baronessan Fox of Buckley liksom Jane Clare Jones från Feminist Institute mot Barke ”demoniserar” genom att jämföra den transkritiska feministiska rörelsen med alternativ-högern.