I helgen är Gävle centralort för svensk hbt-politik, eller som det även i RFSL-sammanhang kommer heta från måndag, hbtq-politik.
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuella och transpersoners rättigheter samlas i tre dagar och kommer dessutom att välkomnas i en stad som firar Gävle Pride med debatter och seminarier för även de som inte är på kongressen.
Organisationen har under senare år sett en positiv medlemsutveckling. Vid årsskiftet hade man strax under 5000 medlemmar och kan notera en ökning med 21,5% under 2011.
Totalt finns det idag 30 lokalavdelningar inom RFSL där alla, förutom Regnbågen som samlar döva hbt-personer, är geografiskt baserade. Att öka lokalavdelningar såväl som medlemsantalet är en av de frågor som kommer att diskuteras på kongressen. Ett förslag ligger om att sänka medlemsavgiften från 300 kronor året till 100 kronor. Detta efter att värvningskampanjer med den lägre avgiften visat sig vara mycket framgångsrika. Bland annat genomfördes dessa kampanjer via Qruiser med resultatet att 290 nya medlemmar anslöt sig. När RFSL Ungdom gjorde en liknande kampanj på Qruiser var det nära 400 som nappade på att bli medlemmar.

Valberedningen föreslår att Ulrika Westerlund blir omvald som förbundsordförande och att Christian Antoni Möllerop omväljs till vice förbundsordförande.
Valberedningen har lagt ett förslag med flera i RFSL-sammanhang nya namn. På förslaget står bland annat Helena Westin som idag arbetar på Företagarna och likt föreslagna Håkan Steenberg varit ordförande i Stockholm Pride. Frilansjournalisten Facundo Unia finns även med på förslaget och är ny i RFSL-sammanhang. Att två tidigare förbundsstyrelsemedlemmar inte föreslås till omval kan komma att skapa debatt. Det är RFSL Göteborgs ordförande Kaj Heino och en av RFSL Kronobergs drivande krafter, Joacim Bernes som inte föreslås till omval, men som står som kandiderande.
Förbundet har de senaste två året, till skillnad från vid kongressen 2009, kunnat visa ett positivt ekonomiskt resultat. 2010 på hela 804 000 och förra året 246 000 och man har idag ett eget kapital på nära 3 miljoner.
Efter att Stockholm Pride, HBTQ-festivalen i Göteborg och RFSL Ungdom tagit steget att likt studentorganisationen SFQ addera ”queera frågor” till ens verksamhetsområde, tar med stor sannolikhet även RFSL detta steg i helgen.
Enligt ett förslag från förbundsstyrelsen skall nu RFSL verka för att ”förbättra helhetssituationen för homosexuella, bisexuella, transpersoner och andra personer med queera uttryck och identiteter”.
Till kongressen kom i år endast sex olika motioner som tar upp bland annat förbud mot omskärelse av pojkar, namnbyte på organisationen liksom flyktingarbetet.
Tidningen Kom Ut rapporterar från kongressen via sin blogg:
Tidningen Kom Ut och via Hashtagen #RFSL2012 kan du på Twitter följa diskussionerna.