Det jublades idag utanför domstolsbyggnaden i den polska staden Płock.

De tre regnbågsaktivister som stått åtalade för att ha spritt en helgonbild i regnbågens färger, frikändes. I åtalet hade de anklagades de för att ha vanhelgat en religiös bild och sårat religiösa känslor.

De tre, Elżbieta Podleśna, Anna Prus och Joanna Gzyra-Iskandar, reagerade 2019 på en installation i en kyrka i Płock där olika negativa negativa ord staplats på varandra. Bland ord som ”hat”, ”själviskhet” fanns även ”LGBT”, ”Homo-dekadens” och ”könsideologi”, berättar NotesFromPoland. Som en protest satte de upp klistermärken med Den svarta Madonnan från Częstochowa där glorian färgats i regnbågens färger.

Domstolen beslutade under tisdagsförmiddagen att  de tre aktivisterna inte sårat religiösa känslor. ”Deras aktion var provocerande, men i syfte att uppmärksamma en homofobisk och kränkande installation i en kyrka i Płock,” enligt Gazeta Wyborcza.

Åklagaren hade yrkat på 3 månaders fängelse och från regeringshåll uttalade dåvarande inrikesministern Joachim Brudziński att kvinnornas protest var ”kulturell barbarism”.

Men eftersom syftet med deras aktion inte var att såra religiösa känslor frikändes de av domstolen. I en kommentar från rättegången hyllade Amnesty Polen beslutet och uppmanade myndigheterna att upphöra med att förfölja aktivister.

Den regnbågsfärgade Madonnabilden har nu blivit en viktig symbol vid olika HBTQI-evenemang i Polen.