På Human Rights Watch franskspråkiga sajt uppmärksammas att den tunisiska feministen och hbtq-aktivisten Rania Amdouni (26) dömts till 6 månades fängelse.

Hon döms efter att hon protesterat utanför en polisstation då hennes anmälan om upprepade trakasserier från just polisen såväl på gatan som via nätet, inte registrerats.

– Genom att arrestera och döma Amdouni, sänder de tunisiska myndigheterna ett fruktansvärt budskap till offer för diskriminering om att de inte har något skydd och att varje form av protest från deras sida kan leda till fängelsedom, kommenterar HRWs sakkunnige i hbtq-frågor Rasha Younes.

Amdounis advokat, Hamadi Hanchiri som arbetar med stöd av hbtq-organisationen l’Association Damj, uppger att hon dömts för att ha ”sårat en offentlig tjänsteman under dennes yrkesutövning” och att hon förolämpat polisen och varit upprörd utanför polisstationen. Enligt uppgifter till HRW har Amdouni utsatts för trakasserier på grund av sitt könsuttryck av vakterna på det kvinnofängelse i Manoub som hon placerats på.

Domen är nu överklagad och under helgens demonstrationer i Tunis inför den Internationella kvinnodagen uppmärksammades domen mot Rania Amdouni med krav på hennes frisläppande.

Samkönade sexuella kontakter är förbjudna i Tunisien med upp till tre års fängelse som straff. Det pågår politiska kampanjer för att avkriminalisera, uppges på Wikipedia.