Idag var det två år sedan den första ”Hbtq-fria zon”-deklarationen infördes i Polen. Det ledde till omvärldens protester, men de ”hbtq-fria” zonerna utvidgades och idag är ungefär en tredjedel av Polen sådana zoner som inte tillåter hbtq eller anser sig vara ”hbtq-fria”.

Idag röstades det igenom, vilket kan ses som en tydlig markering mot Polens anti-homo agenda, att EU ska bli en frizon för hbtq-personer. Renew Group, en centergrupp i EU som under en tid drivit på frågan, skriver i ett uttalande att detta är ”ett tydligt meddelande till alla hbtq-personer i Europa: Er frihet spelar roll, er frihet ska segra!”

Även om det glädjande beslutet mest liknas vid symbolpolitik, eftersom det inte på något sätt upplöser de zoner som Polen infört, menar de ledamöter och grupper som varit delaktiga att det är ett steg framåt för att visa att EU stöttar hbtq-personer.

– Denna förklaring innebär ett löfte om att vi gemensamt kommer att fortsätta stå upp för hbtqi-personers rättigheter i hela EU och en påminnelse till rådet och kommissionen om att gå från ord till handling. I en tid av växande hbtqi-fobi gäller det att vi sänder en tydlig signal om att kränkningar mot mänskliga rättigheter aldrig kommer att accepteras. Stenåldersmentalitet och hbtqi-fobi hör helt enkelt inte hemma i vår union, säger EU-parlamentarikern Evin Incir(S).

”Behövs nationell lagstiftning”

ILGA Europe släppte nyligen en rapport som visar att hbtq-personer får det allt sämre i Europa och de efterfrågar nationell lagstiftning för att det ska ske faktiskt skillnad. Abir Al-Sahlani(C), menar dock att det har ett starkt signalvärde.
– Det är oerhört viktigt att skicka signalen att en majoritet i Europaparlamentet faktiskt står upp för mänskliga rättigheter. Om man inte tycker om HBTQI så är EU kanske fel klubb att vara med i.

Vilka röstade nej?
– De konservativa homofoberna grupperna ID och ECR, som vill att samhället bara ska utgå ifrån kärnfamiljen. De är på fel sida av historien.

Även Renew Group, som Al-Sahlani är medlem i, tycker att man genom detta visar vart EU står i frågan.

Vad innebär beslutet egentligen? Är det inte bara symbolpolitik?
– Det stämmer att resolutionen inte är bindande, men denna kraftiga markering hjälper också Europaparlamentet att sätta press på EU Kommissionen och Ministerrådet att agera mot medlemsstater som diskriminerar, skriver Caroline Rhawi, presschef på Renew Group.

Av de svenska EU-parlamentarikerna röstade Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för resolutionen. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.