Tashnuva Anan Shishir, 29 år, gjorde sin debut som nyhetspresentatör i en privat tv-kanal i måndags. Hon är i och med det den första transpersonen någonsin att presentera nyheter i en tv-kanal.

Hon säger till BBC att hon alltid haft målet att utbilda sig och avancera i karriären så att hon får möjlighet att uttrycka sig.

– Idag fick jag den plattformen, säger hon till tidningen.

Man tror att runt 1,5 miljon i Bangladesh identifierar sig som trans och de möter ofta diskriminering och våld. Många tvingas till tiggeri eller att prostituera sig.
Sishir blev medveten om sin könsidentitet i tidiga tonår och beskriver att hon blev utsatt för mental tortyr och sexuella trakasserier. Hon skämdes också för att hennes familj drabbades, vilket resulterade i att hennes pappa slutade prata med henne.

Hon flydde från hemstaden och åkte till huvudstaden Dhaka. Där började hon studera och lade allt fokus på skolan. Efter det så kontaktade hon flera tv-stationer, men säger i intervjun att det ”bara var den privata tv-kanalen Boishakhi som vågade satsa på mig”.
En talesperson för kanalen har sagt att det var ett ”historiskt steg”  och att man kommer fortsätta ge Sishir chansen att vara presentatör, även om man riskerar backlash.

Idag är hon stolt över att vara en pionjär för hbtq-communityt.

– Kanske gjorde skaparen mig för att bana väg och se till att det här communityt möter ett bättre öde.