Under tisdagen meddelade fyra stor queera evenemang i Berlin hur de planerar för säsongen 2021.

Den årliga Easter Berlin arrangerat av Berlin Leder und Fetisch som vanligtvis räknar in omkring 12 000 läderbögar från hela världen ställer in sitt arrangemang i år. Även förra året var det mest inställt men många som redan bokat sitt besök kom ändå till ”syndens huvudstad”. 2022 hoppas arrangörerna att Easter Berlin är tillbaks som vanligt.

Pridefirandet, som i Tyskland bär namnet CSD (Christopher Street Day), brukar sedan några år hållas i juli med över en miljon deltagare i paraden. I år är det inplanerat den 24 juli, men med förbehållet ”om det är möjligt”. Arrangörerna av de fyra festivalerna, som samarbetar genom organisationen lnitiative Queerer Veranstalter Berlin, IQV, går samtidigt ut och markerar avstånd från en ny arrangör som angett den 11 september som Pridedagen i Berlin. Gruppen kallar sig Aktionsgemeinschaft LGBTIQ och säger på sin Facebook-sida att de tar initiativet till ett pride-firande, inte som ”protest mot CSD” men eftersom de inte anser att planeringen inför sommarens festival fungerar.

IQV-medlemmarna säger i sitt gemensamma uttalande att idén om ett Pride den 11 september innebär ett problem eftersom Folsom Europe, den mixade fetisch-festivalen i Berlin, planeras att genomföras just den dagen i år – ”om möjligt”. Folsom Europe, som är en syskonfestival till ”originalet” i San Francisco, har sedan sin start lockat omkring 25 000 fetischister till Berlin just den andra lördagen i september.

Slutligen flyttar Lesbisch-Schwules Stadtfest, gatufestivalen i kvarteren vid Nollendorfplatz, som en gång startade för att uppmärksamma problem med bögknackning i området och idag samlar tiotusentals berlinare och tillresta vanligtvis helgen innan Pride-paraden. I år planeras inte stadsfesten till juli utan bokas in den 2 oktober – om möjligt.

Pridekalendern i GayMap uppdateras i takt med att info om årets festivaler kommer in. Klicka här.