Idrottsförvaltningen i Stockholm har köpt in världens första Pride-isvagnar. Alltså de man putsar isen med under hockeymatcher, för er som kanske aldrig sett någon.

Anna-Karin Söderquist, anläggningschef på ”Idrott ute Öst”, berättar att tanken om isvagnarna i regnbågsfärger kom på tal när SHL förra året valde att ha Pridfärger på deras träningsband en hel vecka.

– Det var Jonny Costmar, enhetschef på Stockholm Stadion, som kläckte idén. Han var den som såg till att Stockholm Stadion blev den första OS-arenan i världen att hissa regnbågsflaggan i samband med Pride. Så med det i ryggen tänkte vi, ”hur kan vi slå det som SHL gjorde med träningsbanden?”(skrattar).

De hörde därefter av sig till Engo, som gör isvagnarna i Italien, för att se om det var möjligt.
– De var så taggade på idén, de tyckte det var klockrent. De stod till och med för kostnaden att färga dem, berättar Jonny Costmar.

Anna-Karin, varför ville ni göra det här?
– Även om det kanske ”bara är lite färg”, så är förhoppningarna att vi gör det för att någon ska känna sig lite mer välkommen och våga vara mer sig själv när man kommer till Gubbängens IP. Vi visste att detta skulle uppmärksammas och vi ville skapa diskussion. Jag kan tänka mig att det finns flera hbtq-personer i bandyvärlden som ännu inte vågat komma ut. Då hoppas vi att detta kan visa att vi tagit ett kliv framåt och stöttar den som vill.

När är det premiär?
– Idag(18 mars), åker de ut på isen för första gången. Det ska bli väldigt roligt.