Förslaget till framtidens restaurang och nöjesliv i Köpenhamn presenterat av Kultur- och Fritidsförvaltningen liksom Teknik- och Miljöförvaltning sågas av gaybaren Jailhouse CPHs manager Niels Lautrup Holm. I en debattartikel på danska gaysajten Out and About kallar han förslaget, efter ett års tuffa tider med Corona-restriktioner, ett ”nackskott” för stadens hbtq-nöjesliv.

Samtliga gaybarer i centrala staden kommer få svårt att överleva ekonomiskt om planen antas, menar han. Det gäller enligt Lautrup Holm Centralhjørnet, Kiss Kiss, Masken Bar, Cosy, Mens Bar, NeverMind, G*A*Y Copenhagen, SLM, Vela, Cafe Oscar och hans eget Jailhouse CPH.

Det förvaltningarna i förslaget till en ny plan vill komma åt är störande verksamheter från nattöppna barer och klubbar genom sin vision om ett uteliv med ”respekt för grannarna”. I planen delas restaurang och nöjeslivet upp i tre olika kategorier: A för de vanliga caféerna och restaurangerna liksom kulturverksamheter och hotell. B för restauranger, strippklubbar och caféer som övergår till att bli barer på småtimmarna. C för diskotek och nattklubbar liksom barer med dansgolv, konsertlokaler och alla de lokaler där det är musik liksom de som har öppet längre än till 02.

Köpenhamn delas så upp i olika zoner där de mest centrala delarna, bland annat ”Pisserenden” eller kvarteren kring gaytäta Studiestræde klassas som ”röda”, Kødbyen, Nyhavn och ”Metropolzonen”, dvs kvarteren ovanför Tivoli liksom Rådhuspladsen och upp mot søerne, blir blå och slutligen yttre Vesterbro, delar av inre och yttre Nørrebro, Amagerbro, Refshaleøen, Østerbro och Valby blir gula. Och ytterligare längre ut från centrum blir det en grön zon.

I det röda området, där de i särklass flesta gayinriktade barerna och klubbarna ligger, vill förvaltningarna i sin vision införa de hårdaste begränsningarna. Inga nya tillstånd skall ges för verksamheter som är öppna mellan midnatt till 05 på morgonen, inkluderat vid ägarbyte eller förnyelser av tillstånd. För de verksamheter som tar emot många klagomål kan begränsning av öppettiderna till 02 införas. Dessutom kommer de ställen som är öppna till 05 tvingas hålla stängt fram till 10, något som exemplevis direkt skulle påverka Cosy Bar. Nattöppna ställen avkrävs även ha rökkabiner installerade liksom upprätthålla ett förbud mot att gästerna röker utomhus.

Den blå zonen, där bland annat populära Kødbyen inkluderas liksom det i högsta grad straighta festområdet vid Nyhavn och området ovanför Tivoli med Pumpehuset och Wallmans Cirkus utses i planen till en område med ett ”aktivt nattliv”. Iden blå zonen ingår även Rådhuspladsen, men gränsen går precis där Regnbuepladsen med Café Oscar ligger och inte heller Lavendelsatræde ingår, där både SLM och Centralhjørnet ligger.

”Om förslaget från Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen antas, så kommer samtliga LGBT+ verksamheter fråntas sina utskänkningsrättigheter och affärsmöjligheter i takt med att tillstånden skall förnyas.”, skriver Lautrup Holm.

Förslaget har dock inte bara mött motstånd i regnbågsmiljön utan skapat ramaskri från ett brett politiskt spektra. I onsdags hölls ett möte med Kultur- och fritidsnämnden där Venstre, Socialdemokraterna, Radikale Venstre, Konservative, Socialistisk Folkeparti och Dansk Folkeparti krävde en omarbetning av planen.

Till nyhetsbyrån Ritzau säger Köpenhamns sysselsättnings- och integrationsborgmästare Cecilia Lonning-Skovgaard (venstre) att målet är att ”istället för ett förbud vill vi arbeta tillsammans med restauratörerna och detaljhandeln för att uppnå en god balans mellan hänsyn till invånarnas nattsömn i den Indre By och hänsynen till ett välfungerande nattliv”. Till Ritzau säger hon vidare att denna ”vansinniga och förhatliga första version av nattlivsplanen” nu skrotas.

Om inte planen ritas om helt är det stor risk att de klassiska hbtq-kvarteren kring Studiestræde kommer att förändras drastiskt och nöjesliv som riktar sig till regnbågsgäster, inluderat många turister, att få flytta till mindre bebodda nöjeskvarter.