Miljöpartiet i Helsingborg vill att könsneutrala omklädningsrum, för till exempel transpersoner, ska finnas på kommunens idrottsanläggningar, detta skriver Helsingborgs Dagblad.
– Alla ska ha möjlighet till omklädningsrum där ingen säger ”nu är du i fel rum för du har fel kön för att vara här”, säger MP-politikern Sofia Kamlund, till HD.

Man har i motionen utgått från RFSL rapport om trans och idrott, där det framkom att omklädningsrummen är ett extra utsatt område, som i vissa fall gör att transpersoner håller sig undan från att idrotta.

Förslaget har rör samtliga kommunens idrottsanläggningar och om det går igenom skulle det innebära att alla omklädningsrum ska bli könsneutrala. De ska vara till för transpersoner och icke-binära, men också för föräldrar som vill byta om med sitt barn av motsatt kön.

Könsneutrala utrymmen har funnits på agendan i Helsingborg tidigare. För några år sedan lämnade Vänsterpartiet in en motion om att göra toaletterna på stadens publika verksamheter könsneutrala. Där beslutade man att varje lokal skulle få bestämma själva, eftersom det skulle kunna innebära stora kostnader att göra om så många toaletter.