Liberalerna har den senaste tiden pressats hårt om det eventuella samarbetet med Sverigedemokraterna. Främst handlar det deras nya linje där Nyamko Sabuni(L) och Liberalerna vill ha en borgerlig regering och därför öppnat upp för samtal med både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Frågan har skapat en spricka i partiet och det har blivit en vattendelare bland medlemmarna.

På söndag håller Liberalerna partiråd, där man ska avgöra budgetsamarbetet. Det är det högsta beslutande organet i partiet. QX hörde av sig till HBT-Liberalernas ordförande Mats Nordström om vart de står i frågan.

Hur ser HBT-Liberalerna på ett budgetsamarbete med SD?
– HBT-liberalers uppgift är att se till att Liberalerna driver offensiv hbti-politik, och vi har vid samtal med vår partisekreterare Juno Blom fått garantier för att att partiet kommer att fortsätta med det. Partiet har lovat att inte gå över några ”röda linjer”. Vi har har sagt att en sådan ”röd linje” är hbti-personers rättigheter. Det går inte att kompromissa bort.  

Det ska tas beslut om frågan nu på söndag. Vilken makt har ni?
– Vi har inga ombud till partirådet på söndag, så det är genom påverkansarbete vi kan utöva vår makt. 

Hur långt kommer ni gå för att ”verka för en borgerlig statsminister”?
– Vi är för att partiet ska verka för en borgerlig statsminister. Vilka partier som kommer att ingå i ett regeringsunderlag är för tidigt att säga. Vi får vänta på valresultatet. 

Om Liberalerna kommer ingå ett samarbete med SD, hur ser ni på det och hur ska ni säkerställa att man inte ruckar på hbtq-frågor?
– Ett regelrätt samarbete med SD är knappast aktuellt. Det finns heller inget sådant förslag från partistyrelsen eller någon annan. När det gäller hbti-frågor så är det problematiskt att ha partier som Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna i riksdagen. Inget av dessa partier har någon som helst trovärdighet när det gäller våra frågor. Jag tror att bredare samarbeten kommer att vara viktigt, precis som det varit tidigare.